Policisté na případu Valdemar pracovali zhruba půl roku. Výrobce zadrželi na konci ledna v jeho útočišti v Rovensku pod Troskami. U sebe měl půl kilogramu pervitinu, jehož prodejem mohl získat až 750.000 korun. "Takové množství zajištěné drogy je pro nás neobvyklé, zpravidla se jedná o gramy," řekl komisař.

Kolik pervitinu muž vyrobil, ukáže až další vyšetřování. "Zatím přiznal jen půlkilogram, který jsme u něj zajistili," uvedl komisař. Podle něj vyslýchají i odběratele výrobce, kterých byly minimálně desítky. Byli mezi nimi i menší dealeři drog.

Zadržený výrobce pervitinu pracoval sám. Pervitin dělal z léků, které si dovezl z Polska. Drogy prodával v pronajatém bytě v Ruprechticích, kde měl také laboratoř. Za gram si účtoval 1000 až 1500 korun. Policie v libereckém bytě a v domě v Rovensku našla také 120 gramů marihuany, mnoho lysohlávek, kompletně vybavenou laboratoř i 60.000 Kč v hotovosti. Policie zajistila i velké množství elektroniky, jež zřejmě pochází z trestné činnosti a kterou odběratelé platili za drogy.

Výrobce drog byl sám na pervitinu závislý, užívá ho už více než 20 let. Denně si píchal asi 1,5 gramu. Takové množství by podle komisaře bylo pro běžného člověka smrtelné a je to i výrazně více než u běžného narkomana. Obvyklá dávka je asi desetina gramu pervitinu. Muž byl již v souvislosti s drogami v minulosti trestán, na svobodě je od září 2010. Peníze získané z prodeje drog používal pro vlastní obživu, k hraní na automatech a nákupu elektroniky.

Liberečtí kriminalisté loni obvinili z drogových deliktů 38 lidí ve 33 případech.