"Začínáme jednání s jednotlivými ministerstvy, abychom dosáhli toho cíle, že obchodník bude mít maximálně pět kontrol za rok, a že mu nebudou chodit kontroly tak, že by jich měl v jeden den třeba pět," uvedla Nováková. Jednání s ministerstvy jsou podle ní komplikovaná, zejména jednání s ministerstvem zemědělství.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého ukládá evropské nařízení o úředních kontrolách povinnost zajistit provádění kontrol pravidelně, na základě analýzy rizik a s přiměřenou četností. "Musí zohlednit zjištěná rizika, která mohou mít vliv na bezpečnost krmiv a potravin, nebo na zdraví, chování provozovatelů, pokud jde o dodržování právních předpisů, spolehlivost provedených kontrol a všechny další informace svědčící o porušení předpisů," uvedl.

Dozorové orgány podle něj zjišťují rizikovost provozovatelů, kdy zohlední například nebezpečí ze způsobu přípravy nebo zpracování potravin, hledisko trvanlivosti a náročnosti uchování nebo i riziko kontaminace. Podle toho potom do podniků inspektoři chodí.

Nováková také chce zrušit omezení otvírací doby velkých řetězců o některých státních svátcích. "Já budu osobně bojovat za to, aby v rámci liberalizace (tržního prostředí) byl zrušen zákon regulace prodejní doby v maloobchodu. Ten zákon je přežitý," uvedla ministryně.

Podle zákona musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích či nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zrušit zákon chce u Ústavního soudu skupina senátorů.

Ministryně také odmítla krok slovenské vlády, která na konci roku zavedla sektorovou daň v maloobchodu. Slovenský parlament na konci roku potvrdil zavedení zvláštní daně na velké obchodní řetězce, které prodávají i potraviny. Řetězce jsou zatíženy odvodem 2,5 procenta z obratu sníženého o obrat některých prodejen.