Reaktor čtvrtého bloku se dnes kolem 08:00 dostal na 30 procent svého výkonu. "V průběhu dne budeme postupně zvyšovat výkon na 50 procent a provádět standardní zkoušky při náběhu bloku," řekl Bezděk. Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s reaktory, zbývající tři podle jejího mluvčího fungují naplno. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Plánovaná odstávka čtvrtého bloku zahrnující pravidelnou výměnu části jaderného paliva, kontroly a úpravy zařízení, skončila 2. listopadu. Nesoulad parametrů v části primárního okruhu zjistili odborníci při následných standardních kontrolách a testech prováděných před uvedením bloku na plný výkon. Jedna z diagnostických metod ukázala mírně odlišné parametry u jednoho z parogenerátorů, uvedla elektrárna ve zprávě 5. listopadu. Jde o zařízení sloužící k předávání tepla z primárního do sekundárního okruhu.

Plánované odstávky bloků byly letos v Dukovanech tři, poslední by měla začít v prosinci. Čtvrtý blok Dukovan byl tento rok už dvakrát odstaven krátkodobě. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru, ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i třetí blok. Další červencová několikadenní odstávka čtvrtého bloku byla kvůli údržbě jednoho z cirkulačních čerpadel.

Elektrárna Dukovany loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny. V provozu je od roku 1985.

Věra Stejskalová dr