"Výsledky průzkumu veřejného mínění jasně potvrzují, že si lidé uvědomují šanci v podobě obrovského balíku příležitostí moderní energetiky. V Česku jsou stovky šikovných firem i tisíce kvalitních techniků a inženýrů, kteří mohou nabídnout řešení v oblasti vývoje, instalací a provozu obnovitelných zdrojů, baterií nebo elektromobility," uvedl Sedlák.

Podle průzkumu lidé na moderních řešeních v energetice nejvíce oceňují to, že výroba a spotřeba energie z nich je šetrná k životnímu prostředí. Tento přínos považuje za nejdůležitější 87 procent dotázaných, nejvíce mladí lidé a obyvatelé Moravskoslezského kraje. Ekonomickou prosperitu, stejně jako zvýšení míry energetické soběstačnosti, řadí k moderní energetice 85 procent dotázaných.

Za zdroje moderní energetiky svaz podle Sedláka kromě obnovitelných zdrojů, chytrých řešení a akumulace započítává například kogenerační jednotky, tj. zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Jadernou energetiku naopak ne. Například podle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) přitom sedm z deseti Čechů souhlasí se zachováním nebo zvýšením podílu jaderných elektráren na výrobě elektřiny v zemi. Pro dostavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín je těsně nadpoloviční většina veřejnosti.

Svaz moderní energetiky vznikl v letošním roce. Chce do české debaty o energetice přinášet evropské impulsy, které povedou k zajištění přední pozice ve vývoji a výrobě progresivních technologií. Cílem je zajistit pro český energetický průmysl a vývojová pracoviště takové podmínky, které z ČR udělají ´tygra´ v oblasti inovativních řešení pro 21. století.

Členy svazu jsou například Aliance pro energetickou soběstačnost, Asociace pro akumulaci a baterie AKU-BAT CZ, Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla COGEN Czech, Česká technologická platforma pro Smart Grid, Solární asociace, Česká fotovoltaická asociace nebo Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

Výzkum se uskutečnil během září na vzorku asi 1000 respondentů po celé České republice formou osobních rozhovorů.