"Je to ucelený koncept, který pracuje s tím, že první taková auta v České republice pro běžné zákazníky budou malá elektroauta, která se budou pohybovat po městském prostoru. Měla by se přirozeně nabíjet téměř všude, a to z energie, která se vyrábí čistě," řekl dnes ČTK Kuba. Kolik stanic plánuje firma prodat v nadcházejícím roce, spekulovat nechtěl.

Cena se podle něj bude odvíjet od šíře jednotlivých zakázek. "Bavíme se o rozptylu od jednotek tisíc korun, když si domů budete chtít koupit dobíječku, až po stovky tisíc korun v momentě, kdy budete chtít udělat řešení například pro nějakou městskou část," dodal Kuba.

Do skupiny OIG patří firmy OIG Power, OIG Energy, Revispol a Texsr. Kuba už dříve ČTK řekl, že loňský obrat skupiny s 45 zaměstnanci bude asi 80 milionů Kč, zisk deset milionů korun. Letos čeká OIG obrat 180 až 220 milionů korun.

OIG Power už nyní nabízí bateriový systém CES Battery Box, který propojuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním a možností řídit její spotřebu a využívat ji k fungování všech elektrických spotřebičů v objektu. Výhradním distributorem boxů je ČEZ.

"Jsem rád, že i díky českým výrobkům OIG Power dokážeme nabídnout řešení pro domácnosti a nyní i města, firmy a developery, které jim umožní řešit podstatu celého problému, tedy přechod ke skutečně bezemisní energetice a dopravě," uvedl dnes generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Z údajů Svazu dovozců aut vyplývá, že prodej elektromobilů v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o pětinu na 107 vozů. Poptávka po hybridních vozech se ve stejném období zvýšila o 29 procent na 802 prodaných vozů.

Prodej aut na elektrický nebo hybridní pohon v Česku tvoří zhruba 1,3 procenta celkového trhu. Vedou benzínové motory s podílem 65 procent, podíl dieselů meziročně klesl o devět procentních bodů na 32 procent.

Zvýšení podílu hybridů a elektromobilů by mohlo přinést zapojení největšího hráče na trhu, domácí Škody Auto. Ta chce uvést první plug-in hybrid v modelové řadě Superb v příštím roce. V plánu je také elektrický model Citigo a elektrické SUV vycházející ze studie Vision E.