Na výsledky měla podle Photon Energy pozitivní vliv zejména nedávná dohoda s jedním z předních světových výrobců solárních panelů, firmou Canadian Solar. Pomohl především kapitálový zisk ve výši 3,07 milionu eur (78,4 milionu korun) v rámci transakce s touto společností, díky kterému se skupině podařilo obrátit čistou ztrátu na čistý zisk. Photon Energy se s Canadian Solar domluvila na společném rozvoji pěti velkých solárních projektů v Austrálii s plánovaným celkovým instalovaným výkonem přes 1,1 gigawattů.

Výroba elektřiny skupiny Photon Energy ve výši přibližně 3,7 gigawatthodin o 4,1 procenta přesáhla čtvrtletní očekávání, které si firma dala. Proti výrobě v prvním čtvrtletí 2017 byla ale zhruba o pětinu nižší. "Tento úbytek nicméně dokázala společnost kompenzovat silnými výsledky ostatních obchodních linií, zejména developerskou činností v Austrálii a rostoucími objemy obchodů s technologiemi," dodala Hotar.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 megawattů (MW). Divize Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 210 MW, z toho skoro 100 MW v ČR.

Společnost předloni vstoupila na alternativní trh pražské burzy. Její akcie jsou obchodovány na trhu Free Market, který není hlavním trhem burzy. Ke konci loňského bylo v tuzemsku podle dat Energetického regulačního úřadu instalováno celkem 2040,3 MW zdrojů, které vyrábějí energii ze Slunce. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.