"O prodeji, který musí schválit zastupitelé, jednáme s advokátní společností. Je to strategická investice, o které nemůžeme poskytovat bližší informace," uvedl náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD).

Energeticky soběstačné datové centrum má splňovat nejvyšší úroveň dostupnosti uchování dat, kde je povolen výpadek serverů na nejvýše 0,8 hodiny (48 minut) ročně.

V zóně je to poslední tak velká plocha na prodej, investor ji měl rezervovanou již delší dobu, ostatní pozemky jsou už obsazeny a zbývají drobné plochy.

První informace o záměru vzniku datového centra v Trianglu byla zveřejněna v roce 2015, tehdy se mluvilo o investici za 2,4 miliardy korun a 600 pracovních místech. "Záměr investora se mění, my nemůžeme diktovat, kolik tam má být míst nebo kolik do toho vloží peněz. Pro nás je důležité, že se bude záměr realizovat, že získáme peníze za prodej pozemku a že to není montovna," řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Kupní cena v Trianglu je 400 korun bez DPH za metr čtvereční, celkem by tedy kraj získal za plochu 40,12 hektaru pro datové centrum zhruba 160,5 milionu korun bez DPH.

Průmyslová zóna Triangle o rozloze 364 hektarů vznikla na bývalém vojenském letišti. Působí v ní 13 firem, které zaměstnávají 3500 lidí. Největším investorem je jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire, který plánuje spustit výrobu za rok, zaměstnat má až 1500 lidí.