Hlavní činností Brebeck Composite je dodávání sofistikovaných výrobků z uhlíkových vláken pro odvětví motoristických sportů na celosvětové úrovni. "Společnost začínala se dvěma zaměstnanci v malých prostorách, ovšem s velkou vizí, vybudovat fungující, prosperující a úspěšnou firmu na výrobu karbonových dílu v České republice," řekl spoluzakladatel firmy Václav Benda. Hlavními zákazníky jsou dnes podle něj závodní divize značek BMW, Audi nebo Porsche a firma dodává i do leteckého průmyslu.

Podle člena poroty Kamila Homoly zaujal příběh firmy. "S nápadem se nebáli přijít, prosadit se a podnikat v České republice. Firma dodává renomovaným automobilkám jako je Porsche a BMW, v leteckém průmyslu Boeingu a Airbusu. Pokud poletím letadlem, budu vědět, že díly se vyrábí na severní Moravě," řekl.

Mezi živnostníky letos uspěl kamnář Jan Křivonožka. Vymýšlí a staví výhradně akumulační topidla s maximální účinností. "Jsem rád, že se mi podařilo najít cestu, jak dělat výhradně projekty, které mě nesmírně baví a naplňují a které jsou zároveň zadány zákazníky, se kterými je radost spolupracovat," uvedl Křivonožka.

Podle dalšího porotce Pavla Grody tento živnostník zabodoval hlavně zaujetím. "Rozvíjí krédo zlatých českých ručiček. Jeho práce se vyznačuje komplexností, od návrhu na míru až po vlastní realizaci," řekl.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží se uskuteční 6. prosince na pražském Žofíně.