V Chorvatsku od konce června do půlky září jsou velké opravy vyloučeny, uvedl mluvčí automotoklubu ÚAMK Petr Vomáčka. Naopak v Česku plánují silničáři během července opravovat pražský okruh mezi sjezdy na dálnici D5 u Stodůlek a dálnici D6 u Řep. Významné omezení zdrží lidi z Olomoucka a Ostravska při cestě na jih mezi 204. a 210. kilometrem dálnice D1, které je plánované do konce července.

Stavební práce zkomplikují dopravu i na dalších komunikacích, které slouží při prázdninových cestách na jih. Jde například o Strakonickou D4, kde dopravu komplikují uzavírky u Mníšku pod Brdy a před křížením se silnicí I/118. Další nová omezení podle Studeckého mohou přijít v srpnu.

V Německu je například uzavřena silnice B11 mezi obcemi Datting a Mühlen. Lidé jedoucí z Plzeňska na jih přes Německo by proto neměli volit trasu přes Železnou Rudu, ale využít alternativních tras přes Domažlice, nebo Vimperk, a této komunikaci se raději vyhnout, uvedl Vomáčka.

S dalším omezením provozu musí řidiči v Německu počítat na dálnici A3 v Pasově ve směru na Linec. Zde je zhruba jednokilometrové zúžení a snížená rychlost na 60 kilometrů v hodině. Další komplikace jsou hlášeny na obchvatu Mnichova, kde silničáři do prosince opravují mostní dilatace. Zde ve směru ze severu na jih je rychlost omezena na 60 kilometrů v hodině a dají se zde očekávat komplikace při cestě do Itálie přes Insbruck.

Trasu komplikuje i omezení provozu na dálnici A93 mezi Brannemburgem a Kufsteinem, kde je snížená rychlost na 80 kilometrů v hodině. Kromě uzavírek způsobených opravami musí řidiči počítat rovněž se zdržením na německo-rakouských hranicích, kde byly obnoveny pasové kontroly v souvislosti s uprchlickou krizí.

V Rakousku na dálnici A10 provádí silničáři údržbu, což komplikuje dopravu z Villachu na sever do Salzburku, konkrétní omezení je možné očekávat u města Gmünd. V opačném směru komplikace nejsou, uvedl Vomáčka. Několik omezení je mezi Lincem a Štyrským Hradcem na dálnici A9. Jde o modernizaci tunelu u obce Klaus an der Pihrnbahn, další omezení je jižněji a jde o údržbové práce v tunelu u obce Selzthal.

Významné omezení musí řidiči očekávat při průjezdu Vídní po dálnici A2, kde se opravuje jeden z dálničních mostů. Další omezení je asi 30 kilometrů jižně od Vídně, u města Wiener Neustadt.

Do 30. září pak silničáři opravují dálnici A2 před Štýrským Hradcem, kde je provoz veden ve zúžených jízdních pruzích a maximální rychlost je omezena na 80 kilometrů za hodinu. Severovýchodně od Štýrského Hradce je u obce Gleisdorf v obou směrech omezený provoz do poloviny září.