"Ruská federace je pro rozhovory mezi ukrajinským Naftogazem a Gazpromem nepřijatelným místem," uvedl v dnešním prohlášení Naftogaz. "Naftogaz zůstává otevřený jednáním s Gazpromem v Bruselu nebo v jiném městě v Evropské unii," dodal.

Vztahy mezi společnostmi Naftogaz a Gazprom se vyostřily po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podniky na sebe vzájemně podaly žaloby v hodnotě desítek miliard dolarů u arbitrážního soudu ve Stockholmu.

Naftogaz u soudu požaduje vyšší poplatky za tranzit ruské ropy a zrušení klauzule take-or-pay ve smlouvě o dodávkách ruské ropy na Ukrajinu z roku 2009. Tato klauzule zavazuje odběratele k placení i v případě, že neodeberou všechen plyn v objemu předpokládaném ve smlouvě.

Minulý týden Naftogaz uvedl, že arbitrážní soud v případě klauzule take-or-pay rozhodl v jeho prospěch. Podle Gazpromu šlo ale pouze o předběžnou etapu arbitráže a konečné rozhodnutí ruská firma neočekává dříve než na konci června.

Ukrajina od roku 2014 snižuje svou energetickou závislost na Rusku a od listopadu 2015 nekupuje přímo od Ruska žádný plyn. Zůstává nicméně důležitou cestou pro dodávky ruského plynu do Evropy, napsala agentura Reuters.

pmh šeb