Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov, který na místě řídí vyhledávací práce, novinářům řekl, že vyšetřovatelé berou v úvahu "všechny možné verze katastrofy". Hovořit o teroristickém útoku je ale podle něj předčasné.

Předmětem zkoumání bude podle Sokolova i technická zdatnost posádky. Šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin se už seznámil s prvními výsledky vyšetřování, uvedla bez dalších podrobností agentura TASS.

Petrohradský zpravodajský server fontanka.ru dnes s odvoláním na své zdroje v tajné službě napsal, že do vyšetřování katastrofy se vložila kontrarozvědka FSB. Její agenti prý prověřují každého, kdo se mohl k letounu přiblížit jak na letišti Čkalovskij severovýchodně od Moskvy, odkud stroj startoval, tak na letišti v Adleru u Soči, kde naposledy přistál.

Igor Obodkov z moskevského letiště Šeremeťjevo tvrdí, že výbuch na palubě letadla Tu-154 nelze vyloučit. Možná je i chyba pilota, i když posádka prý byla velmi zkušená. Podle bývalého leteckého dispečera Vitalije Andrejeva mohla pád letadla vyvolat "mimořádná situace" na palubě, která pilotovi zabránila vyslat nouzový signál.

Pokud by se letoun dostal do technických potíží, nic by nebránilo tomu, aby posádka informovala dispečery v Soči. "Pouhé dvě minuty po startu se letadlo ztratilo z radarů a nevyslalo na zemi žádný signál. To svědčí o tom, že stroj mohl být vystaven nějaké vnější síle," řekl Andrejev moskevskému rozhlasu.

Některým ruským expertům dnešní katastrofa připomíná loňskou tragédii ruského boeingu nad Sinajským poloostrovem s 224 oběťmi, která byla přičtena na vrub teroristům. Letec Sergej Knyšov novinářům z agentury RBK řekl, že pokud na palubě vznikl problém, posádka z nějakých důvodů nestihla reagovat. "Chyba pilotáže není pravděpodobná, za kniplem neseděly děti," řekl Knyšov.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy si klade otázku, proč letoun provedl v Soči mezipřistání, když letadla stejného typu obvykle z Moskvy do Sýrie létají přímo. Podle oficiální zprávy měl stroj v Soči doplnit palivo. "Je ale možné, že Tu-154 tam přistál z jiných příčin," uvedla stanice.

Podle oficiálních zpráv vyšetřovatelů možnost teroristického útoku mezi vyšetřovací verze nebyla zařazena. Podíl teroristů na zkáze letadla odmítají i politické zdroje v Kremlu.