"Expozice nehod při práci za provozu jsou součástí naší dlouhodobé snahy o zvyšování bezpečnosti při práci na komunikacích. Nehoda, při které byl na konci září usmrcen náš zaměstnanec, nám ukazuje, že se jedná o stále velmi aktuální problém," uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Ročně ŘSD eviduje zhruba šest desítek nehod řidičů s pracovníky údržby. Přestože smrtelná zranění jsou spíše výjimečná, nehod s těžkým zraněním se do roka odehrají jednotky a kolem desítky nehod skončí lehkým zraněním.

Tragičtější z obou nehod se odehrála 26. září v poledne u Hladkých Životic, když silničáři sklízely výstražné kužely. Jeden z nich je přitom uklízel do dodávky ve chvíli, kdy do ní zezadu narazil kamion.

Druhá z nehod, která se obešla bez smrtelného zranění, se odehrála jen o půl hodiny později u Rokycan. Tehdy pracovníci ŘSD v uzavřeném pravém pruhu prořezávali stromy a keře podél komunikace a i zde do jejich vozidla narazil šofér kamionu. Řidič tahače s cisternou zřejmě usnul a narazil do soupravy údržby, přičemž zranil jednoho z pracujících silničářů.

cfr rot