Čína je druhou největší ekonomikou světa, ve využívání robotů ve svých závodech však zaostává za velkými průmyslovými zeměmi. Loni připadalo na 10.000 zaměstnanců ve zpracovatelském průmyslu 36 robotů. V žebříčku nejvíce automatizovaných zemí světa tak Číně patřila 28. příčka. Snaha o větší robotizaci je částečně také odpovědí na nedostatek zaměstnanců a rychlý růst mezd v zemi.

Do roku 2020 chce mít Čína 150 robotů na 10.000 zaměstnanců, uvedl prezident čínského svazu strojírenského průmyslu Wang Žuej-siang. Aby se podařilo tento cíl splnit, plánuje Čína do roku 2020 prodat ročně 100.000 průmyslových robotů vyrobených doma, což je o 49 procent více než loni.

Čínskému trhu stále dominují zahraniční výrobci robotů, jako ABB, Kuka a Yaskawa. Domácí výrobci však posilují a jejich podíl na trhu se zvýšil na 31 procent z 25 procent v roce 2013. Stále však vyrábějí hlavně malé a středně velké průmyslové roboty, i když mají zájem rozvíjet své schopnosti.

Čínský výrobce domácích spotřebičů Midea nedávno koupil německou firmu Kuka za 4,5 miliardy eur (121,6 miliardy Kč). Čínská Weichai Power tento týden zvýšila svůj podíl v německém výrobci vysokozdvižných vozíků Kion, který mimo jiné nabízí i produkty pro automatizaci skladů, na 40 procent, napsala agentura Reuters.