Po lepším spojení už několik let volali obyvatelé Bedřichova, kteří do Liberce jezdí do školy či za prací. Zájem o něj byl ale i mezi Liberečany, kteří jezdí do Bedřichova v zimě na běžky a od jara do podzimu na kolo nebo pěší výlety. Přímých spojů bylo ale málo, a často tak museli lidé cestovat do Liberce složitě oklikou přes Jablonec. V souvislosti s prodloužením linky 18 se přesune i její stanoviště na terminálu Městské hromadné dopravy v centru Liberce. Nově budou autobusy odjíždět ze zastávky příměstských linek v Malé Moskevské proti Obchodnímu domu Balon.

Liberecký dopravní podnik chtěl původně zahájit provoz do Bedřichova už na začátku prázdnin. "Změna ale přišla pozdě, a tak ji už nebylo možné zapracovat do změny jízdních řádů," řekl již dříve ČTK Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Zvažovalo se i zahájení provozu až s novým jízdním řádem, který začne platit od 13. prosince. Ani s tím ale Korid LK nesouhlasil. "Řidiči se musí s trasou dobře seznámit, v zimě to bude náročnější," vysvětlil Hruboň.

Jízdné na prodloužené lince 18 se bude řídit pravidly integrovaného dopravního systému IDOL. S běžnou jízdenkou liberecké městské dopravy lze dojet až na Českou Chalupu, pokud chce cestující až do Bedřichova, musí si připlatit. Základní jízdenka placená z elektronické karty Opuscard přijde na 23 korun, za papírovou zaplatí cestující o tři koruny víc. "Na lince do Bedřichova bude možné použít i SMS jízdenku za 31 korun jako na lince 11 do Jablonce," dodal ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Třicetidenní předplatné pro celou síť MHD Liberec s cestou do Bedřichova vyjde cestujícího na 690 korun za čtvrtletní zaplatí 1863 Kč.

Konec prázdnin přinesl podle Poršové také změny názvů zastávek na tramvajových linkách 5 a 11 do Vratislavic a Jablonce nad Nisou, na autobusové lince 15, kterou nejvíce využívají studenti Technické univerzity Liberec, a na lince 59. Nová autobusová linka 39, která od května do konce září jezdí z centra města do Sportovního areálu Vesec, bude od soboty 5. září nově zastavovat v zastávce Vesec-U Střediska. Stěhování čeká také stanoviště linky 53, která se na terminálu MHD přesune podobně jako linka 18 do Malé Moskevské.