"Na prodlouženém úseku metra, takzvaném pátém áčku, jsme ve finální fázi přípravy veřejné soutěže na pronájem obchodů," řekl Ďuriš.

Co přesně ve vestibulech čtyř nových stanic bude, zatím není jasné, bude záležet na výsledku tendru. Zřejmě ale půjde o trafiky, květinářství či prodejny pečiva. "Spektrum je v tomto duchu, určitě tam nechceme žádné herny. Měly by tam být běžné věci, které si cestující koupí, když si doma zapomene vzít například svačinu," řekl Ďuriš. DPP chce pronájmy konzultovat s Prahou 5 a 6, na jejichž území stanice jsou.

DPP podle Ďuriše začal ze změnami i v dalších vestibulech. "Máme koncepci, podle které postupujeme. Jinak smlouvy a nabídky měníme tam, kde smlouva končí nebo je možné ji vypovědět," uvedl. Nevýhodné smlouvy byly v minulosti uzavřeny prý například při pronájmu prostor na Hájích či Černém Mostě. Nejnevýhodnější smlouva je prý na Palmovce, která byla uzavřena na 99 let.

V pražském metru je v provozu 57 stanic. V jejich vestibulech mají pronájem trafiky, drogerie, potraviny nebo květinářství. Například na Můstku je ale i sázková kancelář nebo směnárna a na Karlově náměstí zase kadeřnictví.

Na prodlouženém úseku metra A jsou čtyři stanice. Stavba začala v roce 2009. Plánovaný rozpočet zhruba šestikilometrového úseku je 22,5 miliardy korun, podle Ďuriše bude konečný účet asi o dvě miliardy nižší.