KOH-I-NOOR Machinery bude mít podle něj téměř 800 zaměstnanců, celkový plánovaný obrat pro letošní rok je asi jedna miliarda korun. Nástrojárna a lisovna Formex byla koupena od společnosti GCT a.s., cena nebyla zveřejněna. Časopis Forbes, který na obchod upozornil, dnes na svém serveru napsal, že řádově šlo o desítky milionů korun.

Divizi KOH-I-NOOR Machinery začal budovat v roce 2007 Vlastislav Bříza nákupem poličské nástrojárny Ponas, loni v lednu pak koupil nástrojárnu a lisovnu Ponas sídlící v Rožnově pod Radhoštěm. "Akvizice nástrojárny a lisovny Formex přináší do skupiny KOH-I-NOOR holding další možnosti synergických efektů, které umožní nejen optimalizaci výrobních nákladů," řekl ČTK předseda správní rady Koh-i-noor holding a.s. Bříza.

Formex s.r.o. je přední výrobce vstřikovacích forem a plastových výrobků pro automobilový průmysl. Nabízí komplexní řešení od technologického vývoje výlisku, přes konstrukci a výrobu forem až po výrobu a montáž jednotlivých dílů. Specializuje se na výrobu forem a výrobu pohledových a optických dílů pro největší světové výrobce a dodavatele. Mezi hlavní zákazníky patří nadnárodní společnosti Automotive Lighting, Witte Automotive, Hella, KoiTo Czech či Škoda Auto.

"Akvizicí nástrojárny a lisovny Formex posilujeme naši přední pozici v oboru výroby forem a lisování plastových dílů pro automobilový průmysl ve střední Evropě, zároveň získáváme do portfolia specializovanou firmu na pohledové a optické díly," uvedl generální ředitel KOH-I-NOOR Machinery a.s. Robert Záboj.

Po akvizici bulharského Hemusu, nástrojáren PONAS a RONAS a největšího obchodníka s LPG Kralupol jde o pátou významnou akvizici skupiny KOH-I-NOOR holding v posledních letech.

KOH-I-NOOR holding sdružuje desítky společností, zaměřených na výrobu a obchodní činnost ve čtyřech oborech - školní a kancelářské potřeby, zdravotnictví, strojírenství a energetika. Nejstarší a nejznámější společností holdingu je KOH-I-NOOR HARDTMUTH a.s., jehož historie sahá až do roku 1790 a je jedním z nejstarších a největších výrobců výtvarných, školních či kancelářských potřeb na světě. Skupina má desítky výrobních závodů v Čechách a na Moravě, ale i v Bulharsku, Rusku a Číně. Téměř 90 procent veškeré produkce je určeno na export do více než 80 zemí světa. Roční obrat skupiny dosahuje 3,5 mld Kč, zaměstnává téměř 2500 zaměstnanců.