Jádrová inflace nezahrnuje nejvíce nestabilní spotřebitelské ceny, dále regulované ceny a rovněž vliv daňových úprav. V listopadu její míra klesla meziročně o 0,2 procenta a o 0,1 procent meziměsíčně.

Jde o údaj vypočtený podle národní metodiky. Podle dat harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie zůstala míra inflace v listopadu v kladném pásmu. Meziročně ale zpomalila na 0,4 procenta z říjnové úrovně 0,5 procenta. Vrátila se tak na zářijovou hodnotu, která byla nejnižší od roku 2009, kdy zuřila globální světové krize a spotřebitelské ceny klesaly.

"Francouzská jádrová inflace nyní poukazuje na deflaci," podotkl podle agentury Reuters ekonom společnosti BNP Paribas Dominique Barbet.

Opatření proti hrozící deflaci v eurozóně už nějaký čas podniká Evropská centrální banka (ECB). Ta v minulých měsících snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum a zahájila nákupy některých cenných papírů. Dnes v rámci těchto opatření opět nabídla komerčním bankám levné úvěry. Zájem o tento program však podle statistik zůstává vlažný.