"Cílem je, aby byla poslední tranše vyplacena do 31. prosince. Pokud některé procedury nebude možné z technických důvodů dokončit, mohlo by přijít prodloužení, ale ne nový záchranný program," řekl Venizelos, jehož citovala agentura Reuters.

Podle řeckého vyjednávače Christose Protopapase mezinárodní věřitelé tlačí Atény k novým úsporným opatřením, která by vyřešila neshody ohledně návrhu řeckého rozpočtu na příští rok. "Říkají, že nevěří, že rozpočet bude fungovat, a že bychom měli jíž vyšlapanou cestou snižování penzí a zvyšování mezd," řekl podle agentury AP Protopapas. "Naší reakcí je, že nepřikročíme k novým opatřením, která by ještě více zatížila průměrného občana," dodal.

Hlavní index řeckých akcií ASE dnes odepsal 2,63 procenta a uzavřel na 950,95 bodu.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi a vyvolalo protesty obyvatel.

Řecký premiér Antonis Samaras doufá, že opuštění nepopulárního programu posílí jeho politickou pozici. Řecko dnes ochromila další generální stávka, kterou na protest proti vládním úsporným opatřením svolaly dva hlavní odborové svazy.

Letecké společnosti zrušily v Řecku několik stovek letů, uzavřeny zůstaly úřady a školy, v nemocnicích je v provozu jen pohotovost. Ke stávce se připojili i pracovníci městské dopravy, takže v Aténách vznikl dopravní chaos. V přístavech zůstalo také mnoho trajektů.