Důvodem výluky je oprava jedné koleje související se stavbou železničního uzlu v Ústí nad Orlicí. K tomu se ve stejný čas ještě přidá odstávka zabezpečovacího zařízení, uvedly ČD s tím, že tato výluka bude nejrozsáhlejší na koridorové trati za poslední roky.

Cestující ze zrušených rychlíků budou přestupovat zejména v České Třebové. "Vlak pojede například z Luhačovic, v České Třebové ukončí jízdu a cestující si přestoupí na vlak (EC, IC Ex), který dále pojede až do Prahy. Pokud pojedou opačně, pojedou z Prahy expresem nebo EC a dojedou za výluku do České Třebové, nebo do Zábřehu, Olomouce a tam přesednou na rychlík," uvedl Šťáhlavský.

Soukromí dopravci RegioJet a Leo Express žádné spoje na trase Praha - Ostrava rušit nebudou. S omezenou kapacitou trati se obě společnosti vyrovnají tím, že své soupravy spojí dohromady a budou odjíždět ve stejný čas, uvedl server iDnes.cz. Pro cestující Leo Expressu to znamená, že část spojů pojede o 22 minut dříve, upozornil dopravce na svých internetových stránkách. Zároveň cestující upozornil, že spoje v průběhu dne mohou kvůli výluce nabírat až půlhodinová zpoždění.

cfr mal