Karpeles si na dnešní tiskovou konferenci místo obvyklého trička oblékl oblek, kajícně se klaněl a omluvil se všem investorům za problémy, které jim kolaps burzy způsobil. Z bankrotu burzy přitom obvinil "slabost našeho systému".

Burza v úterý na svých internetových stránkách oznámila, že "prozatím" ukončila všechny transakce. Burzu nedávno postihlo několik technických problémů a zastavila veškeré výběry digitální měny. Důvodem byly podle jejího sdělení "neobvyklé aktivity". Dnes burza upřesnila, že přišla o 750.000 bitcoinů svých klientů a 100.000 vlastních bitcoinů, v přepočtu je to asi 473 milionů dolarů (9,4 miliardy Kč).

Dluh burzy podle dnešního prohlášení dosahuje 6,5 miliardy jenů (1,3 miliardy Kč). Její celkový majetek přitom činí pouze 3,84 miliardy jenů (asi 747 milionů Kč). Do konkurzu burza přihlásila 127.000 věřitelů, z toho více než 1000 je jich z Japonska.

Ve Spojených státech už jeden z klientů burzu zažaloval. Podle agentury Reuters by mohlo jít o první z mnoha žalob, v nichž budou klienti žádat o náhradu ztracených peněz. Žaloba viní burzu i samotného Karpelese z nedbalosti a podvodu. "Mt. Gox úmyslně a vědomě nezajistila svým klientům takovou úroveň bezpečnosti, za kterou platili," uvedl Gregory Greene, který žalobu podal.

Mt. Gox je jakýmsi druhem specializované směnárny na bázi burzy: umožňuje koupit nebo prodat bitcoiny za dolary a další měny. Jednu dobu byl Mt. Gox největší burzou pro bitcoiny a obstarával více než 80 procent všech obchodů s touto virtuální měnou.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V současnosti je v oběhu zhruba 12,4 milionu bitcoinů. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Kolaps burzy je pro digitální měnu bitcoin tvrdá rána a zřejmě otřese i důvěrou v bitcoin. Příznivci bitcoinu totiž tvrdí, že díky šifrování je měna imunní vůči krádežím a padělání.