Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kulinářská romantická komedie Recept na štěstí: Plná chutí, vůní, odhodlání a lásky

12. dubna 2024
12:16

„Staňte se šéfkuchařem svého života a začněte psát vlastní recept na štěstí!“ S touto motivující a povzbudivou výzvou vstoupí 2. května do tuzemských kin nový ukrajinský film Recept na štěstí. V příběhu Varii se atraktivní formou propojuje moderní doba s historií. Dvě ženy, dva osudy, které se odehrávají s odstupem 100 let a jejichž středobodem je výtečná, autentická ukrajinská kuchyně. Recept na štěstí je také o tom, že Ukrajina zůstává zemí, kde lidé žijí své životy, v nichž nechybí láska, naděje a touha plnit si sny.

Mladá talentovaná kuchařka Varia přichází o práci, protože její kulinářské dovednosti v bistru u cesty v malé ukrajinské vesnici nikdo neumí ocenit. Varia to nevzdává a plná ideálů a ambicí odchází do Lvova hledat uplatnění ve vyhlášené restauraci. Jenže se jí vůbec nedaří a krizí prochází také vztah s jejím milým Tarasem. Po sérii velkých neúspěchů nečekaně objeví knihu s recepty zapomenuté legendy ukrajinské kuchyně Olgy Frankové, která jí navždy změní život. Díky ní si pro splnění svých snů najde vlastní cestu, na níž jí provázejí nejen přátelé, ale nakonec také Taras.

Tvůrce filmu v čele s režisérem Oleksandrem Berezanem inspiroval skutečný příběh Olgy Frankové, významné ukrajinské šéfkuchařky a aktivistky, která se v éře Sovětského svazu nesměla věnovat své milované práci. V roce 1928 jí vyšla unikátní kuchařská kniha, první sbírka ukrajinských, maďarských, polských, židovských a rakouských receptů, která ve své době představovala převratný, zcela nový pohled na jídlo a zdravý životní styl.

Natáčelo se v létě 2021 ve Lvově a Kyjevě. Hlavní role ztvárnili Iryna Kudashova, Pavlo Li, Tetiana Malkova, Tomasz Sobczak, Irma Vitovska a další. Spolu s nimi si ve filmu Recept na štěstí sami sebe zahráli Alex Yakutov, který se proslavil jako nelítostný šéfkuchař v ukrajinské verzi kuchařské reality show Hell's Kitchen, či zpěvačka Jamala, vítězka soutěže Eurovision Song Contest 2016, a známá ukrajinská modelka a influencerka Victoria Maremukha.

Recept na štěstí, který do českých kin přináší DONART film, získal hlavní cenu na francouzském festivalu filmů o gastronomii Silence ça Touille Movie & Food Festival Locronan 2023 a ve Varšavě zahajoval Festival ukrajinského filmu.

Video  Recept na štěstí vstupuje do českých kin 2. května  - DONART film
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi