Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výročí nejvyššího vyznamenání ČR: 100 let Řádu Bílého lva odhaluje výstava

Autor: Ivan D. Hladík - 
22. listopadu 2022
05:00

Pravda vítězí, tak zní motto nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu Bílého lva. Jeho historie je stejně barvitá, jako ta, jíž prožívala naše země. Vypráví o ní výstava v prostorách Pražského hradu, kde ji budou moci obdivovat zahraniční hodnostáři i každý z nás.

Jeho nositeli se stali královna Alžběta II. (1996), Michail Sergejevič Gorbačov (1999) i Jiřina Bohdalová (2021). Nejvyššímu státnímu vyznamenání České republiky na významu neubrala ani období, kdy soudruzi vymýšleli desítky dalších řádů, leckdy absurdních. Řád Bílého lva je jedinečný. Dokazuje to i výstava uspořádaná ke 100 letům od jeho zřízení 7. prosince 1922. Na Pražském hradě je k vidění od 23. listopadu.

Na výstavě návštěvníci odhalí i postup výroby Řádu Bílého lva. Na výstavě návštěvníci odhalí i postup výroby Řádu Bílého lva. | Blesk – Ivan D. Hladík

„Druhá myšlenka je, že bychom chtěli v reprezentačních prostorách Hradu seznámit návštěvníky s historií české státnosti, a symbolů, které se do ní promítají,“ řekla Blesku kurátorka výstavy Iveta Hlušičková. Kromě řádu, jehož inspirací byl francouzský Řád Čestné legie, lidé v expozici najdou mnoho unikátů. Například první vlajku republiky, která vlála nad Pražským hradem, sbírku dobových platidel od denáru z roku 948 až po vysmívanou stokorunu s Klementem Gottwaldem z roku 1989 a mnoho dalších exponátů, jež hrdě hlásají: jsme Češi!

Nejmenší a nejdražší

Právě zmíněný denár má skoro mýtickou minulost. Vznikl za dob královny Emmy (948–1006), o níž se spekulovalo, zda vůbec reálně existovala. Manželka českého knížete Boleslava II. (932–999), původem pravděpodobně z Itálie, razila mince s královským titulem ENMA REGINA, na nichž navzdory zvyklostem scházelo jméno panujícího knížete. Velmi výrazně se zasadila o navrácení Čech do rukou Přemyslovců. Její denár patří k nejmenším exponátům výstavy, ovšem také k nejvzácnějším. Jeho hodnota je zhruba dva miliony korun.

Jedním z nejcennějších kousků výstavy je denár královny Emmy. Jedním z nejcennějších kousků výstavy je denár královny Emmy. | Blesk – Jiří Koťátko

Vlajka složená z odstřižků

Jedním z rozměrově i významově největších exponátů výstavy je vlajka prezidenta Republiky československé užívaná v letech 1918–1939 Tomášem Garrigue Masarykem, Edvardem Benešem a Emilem Háchou. „Standarta presidentova jest bílá s okrajem skládajícím se z plaménků střídavě bílých, červených a modrých...,“ zněl dobový popis. Vlajka vznikala z nadšení, jako tehdy nová republika. I za cenu složení s odstřižků různých látek, což je patrné právě v bílo-červeno-modrém okraji.

Řádů jako máku

O snížení hodnoty státních vyznamenání se značnou měrou zasloužili komunisté během 40 let své vlády. Řádů bylo moc! Řád 25. února 1948, Slovenského národního povstání, Rudé hvězdy, Práce, Slávy, Klementa Gottwalda, Vyznamenání Za pracovní obětavost, Za zásluhy o výstavbu, Medaile Za službu vlasti, Čestný odznak mateřství, existoval dokonce i Řád Za zásluhy v tělovýchově a další. Řád Bílého lva ale odolal všem návrhům na změnu, i svůj význam dokázal ochránit a nestal se lacinou cetkou.

Podívejte se na záběry z výstavy:

Video  Pravda vítězí, tak zní motto nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu Bílého lva... • VIDEO  - Blesk – Ivan D. Hladík
Video se připravuje ...

Co, kde, kdy, za kolik

Muzeum Řádu Bílého lva • Reprezentační prostory Pražského hradu • Kdy: od 23. 11. 2022 • Prohlídky zdarma a s průvodcem jsou možné ve stanovených termínech po předchozí rezervaci přes webové stránky Kanceláře prezidenta republiky.

Víte, že... ...občanům České republiky se řád doživotně propůjčuje, osobám, které nejsou občany ČR, se uděluje? Za nositele řádu je možné považovat i úřadujícího prezidenta republiky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi