Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Korunovaný smích i drama: 10 filmů plus jeden seriál, kde zářila »královna«

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    12. 9. 2022
    11:21

    Byla nepřehlédnutelná po celou dobu své vlády. Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili?

    Jednoznačně nejvýraznějším filmem posledních let, který dopřál divákům pohled do soukromí Alžběty II. (†96), byl snímek s prostým názvem Královna (2006). Uznávaná a i u nás oblíbená herečka Helen Mirren (77) v roli Jejího Veličenstva podala mistrný výkon, za nějž byla oceněna Oscarem. Režisér Stephen Frears (81) vzpomínal, jak Mirren dokázala ztvárnit vše, co královna představovala. „Jakmile přišla na plac, nalíčená, v kostýmu a už položená do postavy, štáb utichl a s úctou ji sledoval, jako by to byla skutečná královna,“ řekl.

    Podívejte se na upoutávku filmu Královna:

    Video  Královna (2006): Držitelka Oscara Helen Mirren podává nezapomenutelný výkon ve filmu Královna, provokativním příběhu jedné z největších tragédií naší doby - náhlé smrti princezny Diany.  - Pathé Distribution UK
    Video se připravuje ...

    Herečka ztvárnila v New Yorku panovnici i v divadelní hře Audience u královny, jejíž českou verzi uvedlo Národní divadlo s Ivou Janžurovou (81). „Jsem hrdá na to, že jsem zažila její dobu. Truchlím nad ženou, která s korunou nebo bez ní byla ztělesněním vznešenosti,“ prohlásila Mirren po skonu královny, na její slova veřejnost čekala. Zatímco zmíněný snímek byl celý věnován královně, v řadě dalších se jako postava třeba jen mihla, aby podtrhla vážnost situace, ale i humorné skeče. Některé z nich připomínáme...

  • 1.Královna (2006)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Pathé Distribution UK

    Příběh nejhoršího týdne britské koruny po náhlé smrti princezny Diany. Bezprostředně po něm se zdrženlivá a konzervativní královna navíc ocitá v rozporu s novým premiérem, moderním Tonym Blairem (Michael Sheen, 53).

    V tomto filmu tvůrci zmapovali jeden z nejhorších momentů královnina života. Vážně se zamysleli nad tím, proč jednala tak, jak jí veřejnost vyčítala. Snímek ukázal i komplikovaný vztah královské rodiny k Dianě.

  • 2.Bláznivá dovolená v Evropě (1985)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Warner Bros.

    Komedie o krušném životě pod ochrannými křídly snaživého smolaře Clarka Griswolda (Chevy Chase, 78), který manželku Ellen (Beverly D'Angelová, 70) a děti Rustyho a Audrey žene na další dovolenou, tentokrát do Evropy, na trasu Londýn - Paříž - Řím.

    Jak ukazuje i fotografie, ve filmu se objevila i další část královské rodiny. Dvojnice princezny Diany a dvojník prince Charlese. Tato trojice společně často vystupovala, dnes by se jim asi říkalo cosplayeři.

  • 3.Bláznivá střela (1988)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Paramount Pictures

    Poručík Frank Drebin (Leslie Nielsen, †84) je poněkud nešikovný detektiv z vyšetřovací jednotky losangeleské policie. Nyní je na stopě spiknutí vlivného podnikatele, jehož cílem je atentát na královnu Alžbětu II. během návštěvy Los Angeles.

    Ztřeštěná komedie si nebrala servítky před ničím. Třeba v tomto záběru se Drebin  snaží královnu uchránit před domnělým útokem a strhne ji přitom na slavnostně prostřenou tabuli, z níž všechno smetou a policista nakonec skončí mezi koleny panovnice – a na titulních stranách novin!

  • 4.Austin Powers - Goldmember (2002)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Warner Bros.

    Neodolatelný lamač ženských srdcí Austin Powers (Mike Myers, 59) ve svém třetím příběhu opět bojuje s Doktorem Evilem, který si pro své zákeřné plány našel silného společníka, Goldmembera.

    V další bláznivé komedii došlo i na zlomový okamžik, o nějž se postarala dublerka panovnice. Jeannette Charlesová se vrátila do role Jejího Veličenstva ve třetím a posledním filmu Austina Powerse. Byl to po desítkách let také poslední film, ve kterém se objevila jako královna.

  • 5.Králova řeč (2010)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Bontonfilm

    Budoucí královna teprve jako dívenka v oscarovém snímku, v němž se po smrti krále Jiřího V. a abdikaci Eduarda VIII. stává králem Jiřím VI. její otec Bertie (Colin Firth, 62), trpící vadou řeči. Jeho choť Alžběta (Helena Bonham Carter, 56), jej přivádí k terapeutovi Lionelovi Logue (Geoffrey Rush, 71).

    Dojemný i dramatický film kromě velkého problému, který trápil Alžbětina otce, ukazuje i prostředí a rodinu, v níž vyrůstala spolu se svou sestrou Margaret. Připomíná její vztah s „Bertiem“ a jeden z důležitých milníků pro svět i monarchii.

  • 6.Psí veličenstvo (2019)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Bioscop

    V animáku nejen pro děti je Rex pravděpodobně to nejšťastnější štěně v celém království. Po příchodu do Buckinghamského paláce se stává miláčkem královny. Jenže nic netrvá věčně. Corgiho čeká dobrodružná cesta, během které objeví své pravé já a hlavně pozná sílu opravdové lásky a přátelství.

    Jak všichni ví, královna milovala plemeno corgi. A to v tomto filmu hraje prim! Královna je ve vedlejší roli. I tak snímek nabízí zajímavý pohled do Buckinghamského paláce a na smečku, která těšila vladařku celý život.

  • 7.2012 (2009)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Bontonfilm

    Sotva pár záběrů v katastrofickém snímku Rolanda Emmericha (66) o konci světa v důsledku globálního oteplování dokázalo, jak svět dokázal královnu identifikovat během vteřiny jen z detailů. Třeba podle kostýmků či milovaných pejsků corgiů.

    Doslova vteřiny a dva krátké pohledy díky postavě královny naznačují, jak zásadní nebezpečí se na svět řítí. Málokterý panovník či politik byl v historii tak snadno identifikovatelný, aby během okamžiku dodal scéně na vážnosti.

  • 8.Královská noc (2015)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Lionsgate UK

    Je 8. května 1945 a svět oslavuje konec války. Dvě mladé dívky mají příležitost si poprvé vyrazit ven. Problém je, že jejich domov je Buckinghamský palác a teenagerky jsou princezna Margaret a budoucí královna Alžběta II. (Sarah Gadonová, 35).

    Bylo jí teprve 19 let, o své budoucí úloze neměla ani tušení a chtěla aspoň chvíli prožít jako normální dívka z normální rodiny. Romantická crazy komedie je opravdu roztomilým příběhem o tom, jak Alžběta poznává obyčejný život i lidi, jimž už za pár let začala vládnout.

  • 9.James Bond (1962-2021)

    Video  James Bond a královna Alžběta II.: Pro olympiádu v Londýně roku 2012 vznikl krátký film, v němž Daniel Craig jako James Bond vyzvedává královnu Alžbětu II.  - International Olympic Committee
    Video se připravuje ...

    Agenta jejího veličenstva s povolením zabíjet představil jeho autor Ian Fleming (†56) v roce 1952, ve filmu se Bond poprvé objevil roku 1962. Na plátně byla Alžběta II. neviděná, ač zmiňovaná. Sama se pak stala „Bond girl“ ve videu k zahájení Olympiády v roce 2012. Sama si do něj prosadila větu „Dobrý večer, pane Bonde“.

  • 10.Spencer (2021)

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Profimedia.cz

    Ne právě lichotivě královnu vylíčil festivalový snímek vyprávějící o několika málo dnech vánočních svátků prožívaných duševně rozvrácenou princeznou Dianou (Kristen Stewartová, 32) s královskou rodinou na panství Sandringham. Její veličenstvo zde ztvárnila Stella Gonetová (62).

    Tento film je smutný, bolestný. Ukazuje Dianu (velmi dobře zahranou) tak, jak se mohla cítit – rozervaná, zoufalá, osamělá, nepochopená. Pravděpodobně vůči královně jeden z nejpřísnějších snímků.

  • 11.Koruna (seriál, 2016-2022)

    Video  Koruna (2016-2022): Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. • Upoutávka 3. a 4. řady.  - Netflix
    Video se připravuje ...

    Výjimečný seriálový hit, ověnčený sedmi Zlatými glóby, sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. Vladařku postupně ztvárnily v různých obdobích Claire Foyová (38), Olivia Colmanová (48) a Imelda Stauntonová (66), jíž poprvé uvidíme letos v listopadu.

    Totální bestseller! Tenhle seriál diváci milují, královská rodina sama proti němu neměla výhrady, ačkoliv královna připomínala, že ne všechno zdaleka odpovídá realitě. Jsou tu ale všechny momenty, které zná veřejnost z oficiálních zdrojů i bulváru. Politické a historické události i soukromé bouře v královské rodině: bokovky prince Phillipa, žárlivost, láska a rozmíšky Alžběty II. se sestrou Margaret, komplikovaný vztah s princem Charlesem i příchod Diany do rodiny a první spory s manželem... Je v tom všechno, skvěle zpracované a zahrané.

  • 12.Víte, že...

    Členové britské skupiny Queen pózovali s Charlesovou v září 1974, dvojnice kapele také předala zlatou desku. Členové britské skupiny Queen pózovali s Charlesovou v září 1974, dvojnice kapele také předala zlatou desku. | Profimedia.cz

    S maskou královny

    Vůbec nejčastěji královnu hrála Jeannette Charlesová (94). Ve více než desítce filmů, při různých společenských událostech, v televizních pořadech, soutěžích i reklamách... „Bude mi to opravdu chybět,“ řekla, když musela kvůli artritidě v roce 2014 skončit. Jako dvojnice Alžběty II. prožila neuvěřitelných 50 let!

    Matka nebo sestra?

    Herečka Helena Bonham Carterová, známá třeba z role zlé Belatrix ve filmech o Harrym Potterovi, se stala hned dvakrát součástí královniny filmové rodiny. V třetí sérii seriálu Koruna ztvárnila princeznu Margaret, ve snímku Králova řeč pak choť Jiřího VI., budoucí královnu matku.

    Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili? | Česká televize

    Znal ji i Štrosmajer

    I v české a československé tvorbě se postava či aspoň jméno královny Alžběty II. objevovalo. Nevyhnula se ani legendární Nemocnici na kraji města, kde ji připomněl dr. Štrosmajer (Miloš Kopecký, †73), když se seznamoval s kolegyní Čeňkovou (Eliška Balzerová, 73): „...vy jste Alžběta! Já jsem zatím kromě anglický královny žádnou Betynku osobně nepoznal.“ – „Tu královnu jste poznal?“ – „No, tak napůl, řekněme. Já jí znám, ona mě ne.“

    ...skutečná vladařka snímek Královna a seriál Koruna sledovala a poměrně chválila, i když vždy dodávala, že jde o fikci a realita byla jiná. • ...z úcty k zesnulé královně tvůrci seriálu Koruna nyní na na čas pozastavili natáčení závěrečné řady.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi