Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Pittovo herecké rozloučení budí rozpory. V Bullet Train nevyčnívá, ani nezaclání

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
10. srpna 2022
05:00

Fanoušci Brada Pitta vzali útokem kina, protože držitel Oscara při uvedení nejnovějšího snímku Bullet Train oznámil, že končí s hraním. Brad Pitt (58) roli nájemného zloděje, který v sebeobraně a nešťastnou náhodou zabíjí gangsterské oponenty, hraje svým charakteristickým frajerským stylem. Podle filmové kritičky Marie Barešové to nestačí, její kolega Marek Slovák nesouhlasí. Více se dozvíte v Kulovém Blesku.

V polovině července oznámil Brad Pitt pro časopis Gentlemen's QuarterlyH že končí s herectvím Teprve nedávno přiznal, že nechce zpět na plátna kvůli své nemoci znemožňující mu rozeznávat lidi. Dokonce není schopný identifikovat ani tváře lidí, které zná desítky let. Pittovi totiž byla diagnostikována prosopagnosie, neurologická porucha, pro kterou se vžilo lidové označení obličejová slepota. Osoba jí trpící je schopna rozpoznat různé objekty, ale nikoliv tváře. 

Vyčerpaný Brad Pitt

Je tedy příhodné, že poslední film natočil s režisérem Davida Leitche, jenž býval dříve Pittovým kaskadérem (Spy Game, Trója, Pan a paní Smithovi) a vypracoval se na tvůrce populárních akčních filmů, jako jsou John Wick, Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw nebo Atomic Blond. Podle Marie Barešové se ale Brad Pitt v posledním filmu nedostal do nových hereckých poloh: „Uznávám, že to, jak Brad Pitt hraje, uspokojí mnohé fanoušky, ale pro mě se herecky vyčerpal. Poslední dobou opakuje pořád jeden a ten stejný typ,“ řekla na jeho adresu kritička.

Brad Pitt prohlásil, že Bullet Train je poslední film, v němž hrál. (2022) Brad Pitt prohlásil, že Bullet Train je poslední film, v němž hrál. (2022) | Falcon

Marek Slovák si pochvaloval neonové vizuály nebo nápaditou akci, během níž se chytře pracuje s rekvizitami a prostorem vlaku. Zdaleka nejvíc by ale vyzdvihl, že celá podívaná je jedním velkým popkulturním remixem, který funguje nejenom jako letní žánrová zábava, ale i jako počin vztahující se k dějinám audiovize. Bullet Train jako hollywoodská adaptace japonského románu autora Kótaró Isaka totiž kombinuje vše, co je pro jeho tvorbu příznačné: míchá různé žánry, tematizuje roli osudu a náhody a pojednává o nájemných zabijácích s psychickými problémy, přičemž nechybí stopové prvky akce a černý humor. Ten naopak kritička označila za mnohdy trapný.

Akční snímek Bullet Train s drsným pasažérem Bradem Pittem si dojel do konečné stanice pro 50% od Marie Barešové a Marek Slovák mu dává 80%

Nekonečná seriálová Střídavka

Premiéru mělo i evropské koprodukční drama Muréna pojednávající o dospívání a vzdoru vůči mužské společnosti. Nový snímek můžeme s nadsázkou osznačit za ženský, neboť je jimi napsaný i natočený (Antonetou Alamat Kusijanovićovou), nasnímaný (Hélène Louvartovou) i zahraný (vynikající a debutující Gracija Filipović). Muréna vypráví o mladé dívce kriticky reflektující otcův šovinismus, před nímž jí může pomoci útěk s neznámým cizincem. Marie považuje Murénu za víc letní film než kdejaký blockbuster, protože se Muréna odehrává u moře, na lodi a na chorvatském pobřeží. Nádherná scenérie vyniká díky kameře s dlouhými celkovými záběry.

Chorvatská Muréna si k Marii Barešové doplavala pro 100 %.

Nová česká komedie Petra Nikolaeva Střídavka je o 5 dospělých, 4 dětech a 3 rodinách. Podle Marka Slováka je ve filmu příliš mnoho postav a přespříliš dějových zápletek. Scenáristka snímku Lucie Konečná je totiž zvyklá na tvorbu scénářů pro tzv. nekonečné seriály, pro něž tvořila a některé návyky si přenesla i do filmu. „Po povedené české žánrovce Hádkovi je Střídavka konzervativní hodnoty stvrzující a špatně zrežírovanou devadesátiminutovkou, která působí jako sestřih jedné řady nekonečného seriálu,“ okomentoval film kritik.

Ani oblíbení herci Martin Hofmann a Jitka Čvančarová nezastavili hodnocení Marka Slováka, který Střídavce udělil 20%.

Posledním recenzovaným filmem jsou Tygři, kteří odhalují zákulisí sportovního prostředí. Drama ukazuje fotbalového prostředí jako vysoce soutěživé a individualistické. Filmaři se inspirovali v autobiografii Martina Bengtsonna „Ve stínu San Sira“, jenž si něčím podobným prošel, když byl v sedmnácti letech prodán do italského klubu Inter Milán. Marie novince vytýká pouze nedotažený konec a menší srozumitelnost co do prožitku protagonisty v druhé polovině. Marek má naopak za to, že Tygři jsou promyšlené dílo dvou polovin, kdy druhá chytře zužitkovává vše z první v novém kontextu.

Oba kritici Tygrům dávají 80 %. 

Video  Kulový Blesk: Pittovo herecké rozloučení v Bullet Train budí rozpory  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi