Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čtvrteční klub amatérských detektivů nabízí vše pro dokonalou zábavu s příchutí zločinu

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. prosince 2021
10:14

Jsou detektivky, které se neobejdou bez litrů krve a pokud možno vnitřností rozházených všude kolem. Pak jsou takové, které dokážou i rozesmát, potěšit, a přesto neztrácejí glanc. Takový je i tenhle klub pro poněkud dříve narozené kriminalisty.

Čtvrteční klub amatérských detektivů tentokrát musí čaj o páté vynechat! Stala se vražda a čtveřice osmdesátníků cítí, že nadešla jejich chvíle! V poklidné vesnici pro penzisty se jednou týdně scházejí čtyři přátelé, aby vyšetřili nevyřešené vraždy. Když je však místní developer nalezen mrtev, Čtvrteční klub amatérských detektivů se ocitne uprostřed svého prvního skutečného případu. Čtveřici přátel, Elizabeth, Joyce, Ibrahimovi a Ronovi, možná táhne na osmdesát, ale pořád ještě mají pár es v rukávu. Dokáže naše velice neobvyklá, ale důvtipná partička chytit zabijáka dřív, než bude pozdě?

Kdo by to byl řekl, že autorem jedné z nejlepších detektivek roku nebude věhlasný tvůrce, ale anglický komik, producent, televizní moderátor a teď už i spisovatel Richard Osman? Asi málokdo. A pak se jen během prvních tří dnů po vydání knihy Čtvrteční klub amatérských detektivů prodalo v Británii 45 tisíc výtisků, dosud hodně přes jeden milion. Osmanova debutu si ale nevšimli jen čtenáři, filmová práva na knihu získal Steven Spielberg. Tvůrce za knihu také získal ocenění Autor roku v soutěži The British Book Awards. I v Česku se kniha těší přízni knihomolů a také posluchačů audioknih. Důvodů je hned několik.

Čtvrteční klub amatérských detektivů načetli Libuše Švormová a Jan Vlasák. Čtvrteční klub amatérských detektivů načetli Libuše Švormová a Jan Vlasák. | OneHotBook

Audioknižní verze se ujala zručná Jitka Škápíková, pod jejíž režií vznikají pravidelně oblíbené tituly. Za mikrofon pak usedli bardi českého herectví Jan Vlasák a Libuše Švormová. Vynikající výběr! Od prvních minut nahrávky si je posluchač jist, že tito dva umělci by mohli číst telefonní seznam a stejně by byli skvělí a zaujali by. V jejich podání pak hrdinové ožívají s grácií a vtipem, který je příběhu vlastní. Čtvrteční klub amatérských detektivů se obejde bez velkých násilných scén, zato je prosycen obyčejnou lidskou vášní a zaujetím pro kriminalistiku, typickým britským humorem, ale také nečekanými zvraty, jaké každý detektivkář prostě potřebuje.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

„Osmanovi se podařilo vdechnout život jedinečným postavám, které působí, jako by byly skutečné,“ napsala Judith Revealová pro New York Journal of Books a nemýlí se. Zvlášť v audioknižní verzi máte pocit, že hrdiny znáte, že bydlí někde za rohem – jsou tak opravdoví, s hlasy obou herců! Příběh protkaný napětím stejně jako občasným pečením koláčů posluchače i čtenáře pohltí, pokud právě teď potřebuje něco méně děsivého a více vlídného. Přes dvanáct hodin čtení pak uteče jako voda, až se vám s hrdiny nechce loučit. Na dlouho snad nemusí, pokračování osudů postarších „vyšetřovatelů“ s názvem Muž, který zemřel dvakrát vyšlo ve Velké Británii v září, v sérii mají následovat ještě dvě knihy. A to je dobře, tak dobrých knih není nikdy dost!

Hodnocení: 100 %

Richard Osman

Čtvrteční klub amatérských detektivů

Interpreti: Jan Vlasák, Libuše Švormová

Režie: Jitka Škápíková

Délka nahrávky: 12 hodin 18 minut

Vydavatel: OneHotBook, 2021

Vydavatel knihy: Jota, 2021

Počet stran: 356

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi