Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Silné ženy, muži ve zbrani a odvážné sny v audioknižních skvostech

  • Autor: Ivan D. Hladík,red - 
    21. 6. 2022
    13:31

    Prázdninové dny vybízející k lenošení v příjemné společnosti se blíží. Proč by tedy vašimi parťáky u vody, na chatě i ve městě nemohli být skvělí autoři a interpreti knižních skvostů? Tady jsou červnové tipy na audioknižní potěšení.

    Jako první vám dnes představíme titul Bílá Voda spisovatelky Kateřiny Tučkové. Bezmála deset let práce na novém románu se jí rozhodně vyplatilo – vydání její téměř sedmisetstránkové prózy provázejí nadšené ohlasy čtenářů i slova uznání literárních kritiků. Audioverze díla označovaného za knihu roku či dokonce celé dekády si žádala obzvláštní péči, které se jí dostalo ve vydavatelství OneHotBook, kde vyšly i nahrávky předešlých autorčiných próz Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně. Oceňovaná režisérka Jitka Škápíková totiž měla k ruce hned devítičlenný herecký ansámbl v čele s Vandou Hybnerovou.

    Bílá voda: O všechno je připravili, ale víru v Boha jim vzít nedokázali! Román načtený Vandou Hybnerovou a dalšími o ženách, víře a zlu, na kterém autorka Žítkovských bohyní pracovala s přestávkami deset let. Bílá voda: O všechno je připravili, ale víru v Boha jim vzít nedokázali! Román načtený Vandou Hybnerovou a dalšími o ženách, víře a zlu, na kterém autorka Žítkovských bohyní pracovala s přestávkami deset let. | OneHotBook

    Spisovatelka proslulá svým zájmem o osudy výjimečných žen se v novém románu rozhodla literárně reflektovat násilný zásah komunistického režimu proti ženským řeholím, a vůbec složitou situaci katolické církve v Československu druhé poloviny 20. století. Protagonistce románu propůjčila svůj nezaměnitelný hlas uznávaná herečka a dabérka Vanda Hybnerová, kterou prý už po první frekvenci život Leny a obrazotvornost autorky úplně pohltily.

    Poslechněte si ukázku z audioknihy:

    „Kniha může pomoci otevřít oči a dodat sebevědomí těm, kteří bloudí v nějakých slepých uličkách, nebo nemají odvahu čelit svému osudu. Tématem ženské emancipace se sama zabývám ve své divadelní tvorbě... A myslím, že zrovna román Bílá Voda bude jistě lákat k dramatizaci, ať už na divadle, nebo ve filmu,“ řekla.

    Bílá Voda

    Autor: Kateřina Tučková

    Interpret: Vanda Hybnerová, Johanna Tesařová, Ladislav Cigánek, Petr Pochop, Pavla Tomicová, Oldřich Vlach, Dana Novák Pešková, Libuše Švormová, Tereza Vítů • Režie: Jitka Škápíková • Délka nahrávky: 28 hodin 50 minut • Datum vydání: 8. 6. 2022, OneHotBook.

  • 1.Hrrr na ně!

    Hrrr na ně!: Mocní muži si rádi hrají na vojáky – a vhodná záminka se vždycky najde… Pokračování příběhů ze Zeměplochy načtené Janem Zadražilem. Hrrr na ně!: Mocní muži si rádi hrají na vojáky – a vhodná záminka se vždycky najde… Pokračování příběhů ze Zeměplochy načtené Janem Zadražilem. | OneHotBook

    Dalším bonbónkem, který bude chutnat nejspíš hlavně klukům a mužům všeho věku (ale klidně i ženským fanynkám fantasy), je pokračování řady Městská hlídka z geniální série Terryho Pratchetta Úžasná Zeměplocha v neméně geniálním podání Jana Zadražila. Na Zeměploše se tentokrát vynořila nová země a s ní staré spory mezi exotickou Klačí a velkoměstem Ankh-Morpork. V tomhle rasovém a národnostním kotli to začíná vřít a najednou stačí mít o trochu tmavší pleť, aby ve vás dlouholetí sousedé viděli podezřelé cizáky, kteří je chtějí okrást nebo rovnou zavraždit a navrch ještě zprznit jejich manželky a dcery.

    Poslechněte si ukázku z audioknihy:

    A když se nakonec vydají na pochod dvě armády, jejichž generálům pranic nezáleží na lidských životech, velitel Elánius z ankh-morporské Městské hlídky si musí sakra pospíšit s rozkrytím zločinu tak strašného, že dokonce neexistuje ani zákon, který by ho postihoval. Jmenuje se VÁLKA. – „A teď vám, mládenci, řeknu přesně, co radí generál pro případ, že jste v menšině, hůře vyzbrojeni a v nevýhodném postavení proti nepříteli, a přesto nechcete být poraženi. Je to...“ obrátil stránku. „Nebojujte.“

    Hrrr na ně!

    Autor: Terry Pratchett

    Interpret: Jan Zadražil • Režie: Hynek Pekárek • Série: Městská hlídka • Délka nahrávky: 15 hodin 14 minut • Překlad: Jan Kantůrek • Datum vydání: 24. května 2022, OneHotBook.

  • 2.Geniální přítelkyně I.

    Geniální přítelkyně I.: O přátelství, lásce, křivdě, věrnosti i zradě. První díl „neapolské tetralogie“  Eleny Ferrante.  Příběh Lily a Elen v podání Taťjany Medvecké budete chtít poslouchat jedním dechem až do konce. Geniální přítelkyně I.: O přátelství, lásce, křivdě, věrnosti i zradě. První díl „neapolské tetralogie“ Eleny Ferrante. Příběh Lily a Elen v podání Taťjany Medvecké budete chtít poslouchat jedním dechem až do konce. | Tympanum

    Do třetice by vaší pozornosti neměla uniknout série Eleny Ferante o přátelství, lásce, křivdě, věrnosti i zradě. Vydává ji nakladatelství Tympanum, po jednotlivých dílech i jako komplet. Příběh Lily a Elen budete chtít poslouchat jedním dechem až do konce. Dvě ženy, které se poprvé setkaly v první třídě obecné školy a přes absolutní opačnost svých povah se spřátelily a přátelství jim vydrželo celý život.

    Hodná a učenlivá Elena a vzpurná a divoká Lily, dvě nerozlučné přítelkyně v Neapoli 50. let, kdy je pro dívky jedinou jistotou nemít právo na vzdělání, lásku nebo soucit. Jistotou je i bití a nekonečné půtky, které někdy končí smrtí. Pokud máte přítelkyni, můžete to přežít. Příběh Lily a Elen v podání Taťjany Medvecké budete chtít poslouchat bez přestávky s napětím a očekáváním dalšího pokračování.

    Geniální přítelkyně I.

    Autor: Elena Ferrante

    Interpret: Taťjana Medvecká • Délka nahrávky: 12 hodin, 15 minut • Datum vydání: 2022, Tympanum.

  • 3.Chlapec, který rozdával sny

    Chlapec, který rozdával sny: Román o chlapci, který šel za svým americkým snem napsal italský autor Autor: Luca Di Fulvio, načetl Libor Hruška. Chlapec, který rozdával sny: Román o chlapci, který šel za svým americkým snem napsal italský autor Autor: Luca Di Fulvio, načetl Libor Hruška. | Témbr

    Minout byste neměli ani příběh z pera Lucy Di Fulvia načtený Liborem Hruškou Chlapec, který rozdával sny – román o chlapci, který šel za svým americkým snem. Začíná v New Yorku roku 1909. Zaoceánským parníkem přijíždí z Itálie mladá matka s malým synkem, aby si v Americe splnili sen o lepším životě. Jejich naděje však záhy utrpí velkou trhlinu, neboť ve zbídačelém ghettu v newyorské čtvrti, kde se ocitnou spolu s dalšími přistěhovalci z celého světa, určují pravidla brutální gangsteři a jejich poskokové. Pokud tu chce člověk přežít, nesmí měnit zavedená pravidla. Ledaže by měl charisma a neuvěřitelný dar fantazie… Román o velké lásce a houževnatosti snu nás zavádí do Ameriky bouřlivých 20. let 20. století, do prostředí rodícího se filmového průmyslu, rádia, Brodwaye, reklamy, mrakodrapů a luxusních automobilů...

    Chlapec, který rozdával sny

    Autor: Luca Di Fulvio

    Interpret: Libor Hruška • Délka nahrávky: 22 hodin, 25 minut • Datum vydání: 2022, Témbr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi