Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petr z Pardubic před komunisty utekl do Francie. Jeho příběh se dočkal filmové podoby

Petr emigroval v 21 letech.
Petr emigroval v 21 letech.  (Autor: Petr Kořínek)
Autor: mav - 
15. listopadu 2019
22:50

„Nedovedu si představit dál žít v policejním státě,“ napsal rodičům dopis jednadvacetiletý Petr Kořínek. Těsně předtím, než utekl do Francie. Na základě jeho dopisů natočil Karel Strachota film 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu; přibližuje nejen mladým fenomén emigrace.

V Den boje za svobodu a demokracii, tedy v neděli 17. listopadu, ho bude na Jungmannově náměstí v Praze promítat Kino Příběhů bezpráví. Spolu se snímkem 1989: Z deníku Ivany A. poběží ve smyčce od 11:00 do 22:00 po celý den.

Petrovi Kořínkovi je 21 let, pochází z Pardubic, poslouchá undergroundové kapely, čte samizdatové knihy, ve škole má problémy kvůli dlouhým vlasům. A sní o emigraci. Je totiž začátek roku 1989 a nic nenasvědčuje, že by se v komunistickém Československu dočkal svobody.

„Nedovedu si představit, že bych v tom policejním státě, kde o mém životě rozhoduje pořád někdo jiný, žil dál,“ píše rodičům v dopise, který hází do schránky chvíli před tím, než 7. února 1989 nasedá do vlaku mířícího do Paříže.

Po krušných měsících v utečeneckém táboře nakonec získá pas, najde si práci a seznámí se i s vůdčí postavou českého exilu Pavlem Tigridem, přesto je mu ale smutno. Jen těžko se smiřuje s myšlenkou, že možná už nikdy neuvidí rodiče a kamaráda Martina, s nimiž si pravidelně píše. Aspoň na dálku tak spolu prožívají pozvolný rozpad sovětského bloku, pád Berlínské zdi a nakonec i studentské demonstrace ústící v sametovou revoluci. A také naděje i obavy z nejisté budoucnosti.

Film je dostupný i zdarma na webu Jednoho světa na školách. Snímek také aktuálně zhlížejí žáci v rámci Měsíce filmu na školách. Akce se koná od roku 2004 každý listopad na stovkách základních a středních škol po celé republice. Zapojené školy pořádají projekce filmů s tématem československých dějin a zvou hosty (pamětníky, filmaře, protagonisty filmů, historiky) na návazné debaty. Za 14 let  uspořádaly školy 8 238 projekcí, kterých se zúčastnilo bezmála 336 000 žáků.

fotrpjotr ( 16. listopadu 2019 08:59 )

Dnes těm,co se tady něco nelíbí místo aby odešli,vyvolávají nepokoje a protestují na Letné.

Zobrazit celou diskusi