Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Asterix a Obelix slaví 60 let. Češi žijící ve Francii: „Čtou je děti i třicátníci.“

Autor: blv - 
1. listopadu 2019
20:45

„Je rok 50 před Kristem. Celá Galie je obsazena Římany. Celá? Ne! Jedna vesnice obývaná nepoddajnými Galy ještě stále odolává nájezdníkům...“ Tyhle věty si čeští čtenáři poprvé mohli přečíst v Sedmičce pionýrů v roce 1976. Oproti Francouzům jsme měli 17 let zpoždění. První příběhy neohrožených Galů totiž vyšly na konci října 1959. Před šedesáti lety mág Panoramix poprvé uvařil svůj kouzelný nápoj, kterého se Asterix a Obelix s gustem napili.

A stejně tak scénárista René Goscinny a kreslíř Albert Uderzo namíchali pro čtenáře lektvar plný humoru a dobrodružství. Malý chytrý Asterix a „prostorově výraznější“ přímočarý Obelix si okamžitě získali srdce čtenářů nejen ve Francii. 

„Mně se na tom asi nejvíc líbila ta výtvarná podoba, která byla úplně něco jiného, než tady existovalo - například Čtyřlístek. Třeba to zachycení pohybů. Všimněte si, jak se třeba postava rozloží na několik, když někdo někoho praští. Bylo to nové, bylo to svěží. A samozřejmě výborné byly také ty příběhy, které si dělají legraci z dějin,“ vzpomínal na četbu komiksu v Sedmičce pionýrů Václav Dort z nakladatelství Comics Centrum.

Asterixe nezajímá, kolik vám je let

A kdo si čte komiksy o Asterixovi dneska? Vracejí se k němu ti, kteří s ním vyrostli, nebo se objevují i noví čtenáři? Přes sociální sítě jsme se zeptali Čechů a Slováků, kteří ve Francii žijí:

Dagmar D.: Moje děti četly všechny staré Asterixy u francouzské babičky, a nové jsme jim kupovali například k narozeninám nebo na prázdniny. Filmy jsme viděli všechny.

Anna M.: Ze zkušenosti mé známé, která je učitelka, vím, že komiks je u dětí stále populární.

Petra S.: V knihovně vidím, že si je děti půjčují a čtou. 

Ajulik L.: Čtou to spíš lidé kolem 30-40. Autor v něm používá odkazy a narážky, kterým mladý čtenář nerozumí.

Proč ho máme rádi?

Kresba a ani vyznění příběhů se příliš nemění, přestože už před skoro deseti lety předal autor Albert Uderzo (jehož původní kolega René Goscinny zemřel v roce 1977 po vydání 24 dílů) žezlo mladším. Scénárista Jean-Yves Ferri a kreslíř Didier Conrad jsou přitom jen o pár měsíců starší než Asterix.

Změny rozdělily příznivce galských bojovníků. Řada fanoušků se s tím nemůže smířit a tvrdí, že nejlepších je prvních 24 dílů. „Nostalgičtí čtyřicátníci si toto album kupovat nebudou, protože od smrti Goscinny alba ztratila vtipnost a duši,“ říká například Veronika Vanek.

Čísla ale hovoří jinou řečí. Když před dvěma lety vyšel 37. díl, tak se ho prodalo celkem 5 milionů výtisků. Takže Asterix s Obelixem opět slavně zvítězili. 

„Ten frankofonní svět je veliký. A obliba je jasná. Komiks hraje na národní notu, a pak funguje i nostalgie. Je to na jedné straně prima oddychové čtení a na druhé straně to má nesporné kvality,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Václav Dort nekončící oblibu kreslených hrdinů. 

Pýcha Francie

Popularita Asterixe neklesá. Podle analýzy agentury SEMrush válcuje i takového velikána, jako je myšák Mickey. Statistiky internetových vyhledávačů hovoří jasně - v dotazech uživatelů na jednoho myšáka připadají hned dva Asterixové. A nejvíc vrtá čtenářům hlavou, jak se jmenuje Asterixova matka. 

Ano, Asterix a Obelix opravdu stále „frčí“. A jeho příznivce určitě potěší zpráva, že ve Francii minulý týden vyšlo už 38. pokračování. Jmenuje se Asterix a Vercingetorixova dcera. Kreslení hrdinové se v novém dobrodružství dostanou až k velkému galskému vojevůdci. 

Zobrazit celou diskusi