Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recenze: Bez duše je detektivka s nápady a drsným příběhem z českého maloměsta

Bez duše je detektivka s nápady a drsným příběhem z českého maloměsta.
Bez duše je detektivka s nápady a drsným příběhem z českého maloměsta.  (Autor: Motto, Albatros)
Autor: Ivan D. Hladík - 
3. dubna 2019
08:30

Použijeme-li okřídlené fráze, dobrých českých detektivkářů je jako šafránu. Čerstvý třicátník Martin Stručovský ale servíruje temnotu a napětí, které dokonale fungují.

Přes den pracuje bývalý policista a celkem problematický chlap Matěj Mlynář jako knihkupec. V noci je tu ale pro ty, kteří se ocitli v nesnázích a nemají se na koho jiného obrátit. Během podzimního večera vyhledá Matěje i Marta Kučerová. Mladá žena, která potřebuje ochránit před bývalým přítelem. Ten se nechce smířit s rozchodem a pronásleduje ji na každém kroku. To, co Matěj považoval za další rutinní kšeft, se brzy změní v drsnou hru bez pravidel. Jde mu náhle o holý život i o vlastní duši.

Mladý autor Martin Stručovský (30) spáchal svoji prvotinu po menších autorských zkušenostech. A je to sakra dobře. Hned na úvod své spisovatelské dráhy totiž čtenáři servíruje zajímavý, napínavý a ve správně strhujícím tempu podaný kousek, který rozhodně stojí za to číst. Poctivě napsané postavy, zřejmá inspirace v drsné americké škole, ale přitom ryzí české prostředí. To všechno dělá z knihy slibnou záležitost. Čtenáře neutápí v tuzemských stereotypech přátelských týpků bez vlastní osobnosti, ale zhurta do něj autor pere chlast, akci a náboj, který prostě táhne a baví.

Stručovskému se také daří dlouho udržet postavu vraha v tajnosti, může to být kdokoli z postav, jež mají osobitost, ať už patří mezi hlavní či vedlejší hrdiny knihy. I pokud nepatříte mezi fanoušky českých autorů, tomuto byste měli dát šanci. Hrdina s prachobyčejným jménem Matěj Mlynář je totiž všechno, jen ne obyčejný. A každý „detektivkožrout“ po přečtení tohoto titulu nutně musí zatoužit po další dávce.

Hodnocení: 90 %

Martin Stručovský

Bez duše

Vydavatel: Motto, 2018

Počet stran: 280

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi