Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Louskáček a čtyři říše: fantazie pro celou rodinu s pořádným nádechem Vánoc

Fotografie
Louskáček a čtyři říše: fantazie pro celou rodinu s pořádným nádechem blížících se Vánoc. • VIDEO  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
3. listopadu 2018
08:30

Stačí říct dvě slova: Vánoce a Disney. Tohle spojení prostě musí fungovat, zejména na menší diváky. A možná, že i ti větší se na chvíli vypraví do říše fantazie a pohádky, která bavila čtenáře i diváky ve své divadelní verzi už dávno před vznikem slavného studia.

Klára (Mackenzie Foy, 17) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman, 81) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren, 73), získat Klářin klíč a, pokud to bude možné, vrátit nestabilnímu světu harmonii. Jestli se vše podaří, jak má, to zjistíte už nyní i v českých kinech. Snímek měl premiéru 1. listopadu. Dále se v něm objeví Keira Knightley (33) jako Cukrová víla a baletka Misty Copeland (36).

5249890:full:true:true

Vánoční film Louskáček a čtyři říše od Studia Disney režíruje Lasse Hallström (72) na motivy klasické pohádky od E. T. A. Hoffmanna (†46). Protože mezi jeho dalšími filmy nechybí třeba Psí poslání (2017), Hačikó - příběh psa (2009), Čokoláda (2000) nebo Pravidla moštárny (1999), je jasné, že dojetí je zaručeno. A proč ne? Blíží se přece nejkrásnější čas v roce, kterému rádi podléháme. Tentokrát se můžeme zasnít a spolu s Klárou prožívat příběh, který Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann, spisovatel, ale také muž mnoha dalších profesí, napsal jako povídku už roku 1816. Příběh, který později proslavil balet P. I. Čajkovského (†53).

Podívejte se na upoutávku filmu ve videu:

Video  Louskáček a čtyři říše: fantazie pro celou rodinu s pořádným nádechem blížících se Vánoc. • VIDEO  - Falcon, INT
Video se připravuje ...

„Louskáček je již dlouho spojen s vánočními ozdobami, dřevěnou figurkou vojáka, tančícími květinami a malým děvčetem, trápeným malými chlupatými myškami,“ uvádí film český distributor. A podle popremiérových ohlasů si může oddechnout. I do českých kin vstoupil další disneyovský opus dle jasných pravidel – hodně barev, hodně hudby (James Newton Howard, 67), hodně hvězd, bohatá výprava a efekty. „Chtěli jsme vytvořit něco, co by působilo jako dětská představa toho, jak Vánoce doopravdy vypadají,“ svěřili se tvůrci. A ještě – nepříliš složitý příběh, jenž zvládnou všechny generace diváků tak, že se prostě jen nechají unášet.

Patříte-li mezi ty, kdo už s natěšeným výrazem vyhlížejí první vánoční výlohy, nebo jste-li rodičem, těžko v těchto dnech najdete lepší možnost, jak se na sto minut ponořit do pohádky. A do hereckého koncertu Keiry Knightley, která tentokrát překonává i starší kolegy. Což rodičům stejně vadit nebude. Freemana i Mirren si užijí i tak.

Louskáček a čtyři říše

Dobrodružný / Rodinný / Fantasy

Česká premiéra: 1. 11. 2018, Falcon

USA, 2018, 100 min

Režie: Lasse Hallström, Joe Johnston

Předloha: E. A. Hoffmann

Scénář: Ashleigh Powell

Kamera: Linus Sandgren

Hudba: James Newton Howard

Hrají: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Helen Mirren, Morgan Freeman, Ellie Bamber, Matthew Macfadyen, Miranda Hart a další.

Zobrazit celou diskusi