Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: V Artemis pokračování Marťana nečekejte, Weir vás ale uchvátí novým dobrodružství z vesmíru

Recenze: V Artemis pokračování Marťana nečekejte, Weir vás ale uchvátí novým dobrodružství z vesmíru
Recenze: V Artemis pokračování Marťana nečekejte, Weir vás ale uchvátí novým dobrodružství z vesmíru  (Autor: nakladatelství Knižní klub)
Autor: Dagmar Čechová - 
13. června 2018
17:28

Andy Weir před pár lety svět sci-fi zcela ovládl svou prvotinou Marťan. Není tak divu, že jeho další knihu všichni očekávali s ohromným napětí. Weir rozhodně nepředvedl v nové knize takovou "bombu", i Artemis si ale zaslouží čestné místo na výsluní.

Jazz Bašarová žije na jediném městě na Měsíci a živí se jako doručovatelka. Nebo spíš pašeračka ilegálního kontrabandu. Když dostane od místního miliardáře nabídku vydělat si pořádný balík, nedokáže odmítnout. A to i přesto, že to znamená zapojit se do firemní sabotáže. Jenže jí to neprojde tak hladce a několikrát bude muset bojovat o vlastní život.

Andy Weir v Artemis prokazuje, že vtipný styl vyprávění Marka Watneyho z Marťana, není jediné, co umí. Jazz je šestadvacetiletá Saúdka, která už dvacet let žije na Měsíci a jediné po čem touží je být bohatá. Podobně jako je tomu u Weirova předchozího románu, i Artemis je psaná ich-formou, a právě proto zde tolik vyznívá rozdíl mezi jednotlivými knihami.

Za jedinou vadu na kráse je Jazzina dětinskost. Zpočátku zní spíš jako rozmazlený šestnáctiletý spratek, který dokáže jen fňukat. Později zjistíme, že je ve skutečnosti o deset let starší, přesto se nedá ubránit pocitu, že odpovídá více hrdince z young adult literatury.

Vlastní je autorovi ovšem velká lehkost a přirozenost s jakou píše. Zpočátku to vypadá jako klidná jízda, později se ale ukáže, že Jazz nebude mít nic příliš jednoduché. Weir navíc opět dokázal přijít s poutavým a originálním příběhem, který ocení i čtenáři, kteří sci-fi příliš nefandí.


Andy Weir

Artemis

nakladatelství Knižní Klub, 2018

280 stran

Hodnocení: 90 %

Zobrazit celou diskusi