Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Finští HIM se rozloučili s Prahou, srdceryvné sbohem to ale nebylo

Finští HIM se rozloučili s Prahou, srdceryvné sbohem to ale nebylo.
Finští HIM se rozloučili s Prahou, srdceryvné sbohem to ale nebylo.  (Autor: Profimedia)
Autor: mka - 
6. prosince 2017
12:24

Koncert závěrečného turné kapely HIM přilákal v sobotu do Fora Karlín tisíce fanoušků. Především starší hity finské kapely dokázaly publikum pořádně rozhýbat, celková atmosféra ale byla spíše rozpačitá.

Fanoušci čekali na začátek koncertu v dlouhé frontě, která se táhla přes několik ulic. Jejich odhodlání nezhatilo ani mrazivé počasí, které o sobotním večeru v Praze panovalo. Aby taky ne. Severská formace totiž ohlásila konec kariéry a toto byla pro mnohé poslední možnost poslechnout si frontmana Villeho Vala i jeho spoluhráče naživo.

Omdlévající fanynky ani tlačící se davy, kde se člověk nemůže ani pohnout, se však tentokrát v Karlíně nekonaly. Bylo vidět, že i publikum kapely dospělo a své favority si přišlo poslechnout více „na pohodu“. Mnoho fanoušků přijelo i z Polska, Německa či Slovenska a tak bylo složení publika skutečně pestré.

Před osmou hodinou se ve Foru poprvé rozezněly rockové kytary, když na pódium nastoupili překvapivě dobře ozvučení předskokani Biters. Americká kapela odehrála své skladby inspirované klasickým rockem a svým energickým vystoupením i živou komunikací s diváky dokázala zatím vlažné publikum poměrně rozproudit.

Po třiceti minutách se čtyřčlenná formace rozloučila a nastalo čekání na hlavní hvězdu večera. HIM nastoupili v avizovaných 21:00 s hitem Buried Alive by Love, který s nimi v refrénu diváci burácivě odzpívali. Jinak ale přijali kapelu spíše rozpačitě. Atmosféru nedokázala vylepšit ani oblaka umělé mlhy, ve které se hudebníci téměř ztráceli, ani působivá světelná show. Vokály zpěváka Villeho Vala, které jsou jedním z nejcharakterističtějších znaků skupiny, se někdy téměř ztrácely v hluku instrumentů. Co se týče zvuku, pomyslného žolíka si vytáhla rozhodně předkapela, v druhé polovině večera už zvuk nebyl skvělý, ale stále slušný. 

Vděčně publikum reagovalo především na pecky ze dvou nejúspěšnějších alb kapely, Razorblade Romance a Love Metal, které také tvořily značnou část setlistu. Nechyběly hity jako Join me, Poison Girl, The Sacrement či Wicked Game, ani pomalejší balady jako In Joy and Sorrow. Poslední píseň hlavní části jejich vystoupení, The Funeral of Hearts, uvedl frontman poněkud morbidně. „Držíme se pohřebního tématu, už jenom proto, kolik lidí letos zemřelo,“ zahuhlal do mikrofonu.

I když se někdy publikum zdálo spíše chladné, mohutným aplausem si vyvolalo kapelu k přídavku. Jako první nasadili rockovou klasiku Rebel Yell od Billyho Idola, který karlínskou halu poprvé za večer pořádně rozskákal, aby ji vzápětí téměř ukolébali symbolicky zvolenou baladou When Love and Death Embrace. Na závěr se dá říci, že rozlučka HIM v Praze proběhla sice důstojně, zdá se ale, že českému publiku příliš chybět nebudou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi