Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci v Česku letos natočí 14 filmů a seriálů: Utratí tu celkem 850 milionů korun!

Němci v Česku letos natočí 14 filmů a seriálů: Utratí tu celkem 850 milionů korun! (ilustrační foto)
Němci v Česku letos natočí 14 filmů a seriálů: Utratí tu celkem 850 milionů korun! (ilustrační foto)  (Autor: Foto: Profimedia.cz, Reuters)
Autor: ČTK - 
24. listopadu 2017
15:28

Němečtí filmaři v Česku letos natočí 14 televizních filmů a seriálů s bezmála 400 natáčecími dny a útratou přes 850 milionů korun. ČTK to dnes sdělila ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

"Německé televizní produkce jsou nyní nejvěrnějšími klienty. Letos tu pracují třeba na kriminálních příbězích zasazených přímo do Prahy, ale také na vysokorozpočtovém seriálu mnichovské společnosti Bavaria Fiction s názvem Das Boot, jehož tvůrci tu utratí 360 milionů korun," uvedla. Roli hraje i systém filmových pobídek, kdy zahraniční filmaři získají zpět část prokazatelně utracených nákladů, dodala.

Nedávno Česká televize odvysílala trojdílný německý film Pod jedním nebem natáčený v ČR a zasazený do rozděleného Berlína 70. let. "Vytvořit Berlín v Praze není moc těžké. Výhodou je, že tu najdete celé ulice a části města, které se tehdejšímu Berlínu hodně podobají," uvedl supervizor vizuálních efektů Denis Behnke.

Natáčení filmu v roce 2015 zajišťovala česká produkční společnost Mia Film, která se činí i letos. "S Němci v Česku točíme nebo nové natáčení připravujeme prakticky neustále. Jen letos už jsme pro německé televize absolvovali přes 160 natáčecích dnů na sedmi projektech," řekl producent Michal Pokorný ze společností Mia Film a Schiwago Film Praha. V současné době pracuje na dvou titulech do nové kriminální řady Der Prag-Krimi. V přípravách je natáčení druhé řady seriálu Charité o osudech stejnojmenné berlínské nemocnice.

Při natáčení Der Prag-Krimi v ČR od 18. října pracuje štáb s režisérem Nicolaiem Rohdem, v Praze stráví 42 natáčecích dnů. "V České republice jsem ještě nikdy netočil, ale po dosavadních zkušenostech se určitě rád vrátím. Je znát, že se tu natáčí hodně mezinárodních produkcí, spolupráce s českými kolegy funguje výborně," řekl režisér. Poslední klapka má padnout 21. prosince, produkce tu utratí 37 milionů korun.

Práce na druhé řadě seriálu Charité, rovněž pro stanici ARD, potrvá 60 natáčecích dnů. Štáb tu utratí téměř 80 milionů korun. Točit se bude například na klinice v klášteře sv. Gabriela na Smíchově a v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Pro exteriéry se hodí porodnice U Apolináře, která byla postavena ve stejné době jako berlínská klinika Charité.

Dvoudílný thriller Walpurgisnacht (Noc čarodějnic) natáčí pro stanici ZDF společnost Wilma Film. Režisér Hans Steinbichler natáčí v Jizerských horách, v Kutné Hoře, Prachovských skalách a v okolí Prahy. Do 22. prosince utratí přes 62 milionů korun. Až na hlavní herce, režiséra a kameramana je štáb obsazen českými profesionály; například kostýmní výtvarnicí je Simona Rybáková.

agfor ( 24. listopadu 2017 15:48 )

850 milionů - no aspoň budou mít naši komedianti na kafe.

Zobrazit celou diskusi