Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Čarodějův učedník míří na venkov za unesenými dětmi a jednorožci

Recenze: Čarodějův učedník míří na venkov za unesenými dětmi a jednorožci
Recenze: Čarodějův učedník míří na venkov za unesenými dětmi a jednorožci  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
22. listopadu 2017
12:11

Peter Grant z pera britského spisovatele Bena Aaronovitche se vrací již popáté. Mladý čarodějův učeň, který je zároveň i londýsnkým policistou, tentokrát opustí velkoměsto a vydá se po stopě zmizelých holčiček. Ačkoliv to zpočátku vypadá jako obyčejný útěk z domova nebo únos, ale kde je Peter, tam je i magie.

V Londýně je vedro, že by člověk padl, a tak se zdá jako dobrý nápad, vyrazit na venkov. Peter ale míří prověřit možného podezřelého v případu zmizelých dívek. Ačkoliv se tato stopa ukáže jako lichá, i tak se Peter do vyšetřování zamotá. A jak už tomu v jeho případě bývá, zamotaná v tom je i magie.

Peter v dalším pokračování série o konstáblovi s magickými schopnosti naráží na nové magické bytosti a možnosti kouzelného světa, o kterých do té doby jen snil. Výlet na venkov působí v sérii jako značné osvěžení a zároveň odlehčení od předchozího dílu.

Aaronovitch opět neztrácí čas nějakou rekapitulací uplynulých událostí, ty čtenáři naznačuje pouze zkratkovitě v průběhu děje. Události kolem Peterovy kolegyně a kamarádky Lesley se prakticky nikam neposunou, a na otázky naznačené v předchozích čtyřech dílech nikdo neodpoví.

Autor dále srší suchým vtipem plným sarkasmu, skvělou schopností fabulace - s čímž se občas pojí i nepřiměřeně zamotaný děj - a reálných nakládáním s dialogy a psychologií postav. 

Bohužel ačkoliv působí Záludné léto zpočátku osvěžujícím dojmem, závěr se tváří tak trošku jako zklamání. Předčasně utnutý konec, chybějící vysvětlení a zápletka, která ve zpětném pohledu vypadá jako odfláknutá, čtenáři mohou zanechat hořkou chuť v ústech. I tak jde ale o zábavné čtení, plné skvělých pasáží a napínavých kapitol. Asi je potřeba prostě jen počkat na další díl! 


Ben Aaronovitch

Záludné léto

nakladatelství Argo, 2017

259 stran

Hodnocení: 70 %

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi