Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Myší dobrodružství i potřetí uchvátí dokonalým a napínavým příběhem

Autor: Ivan D. Hladík - 
2. srpna 2017
10:39

Myší hlídka, příběhy z pera Davida Petersena (40), patří mezi to nejlepší, na co lze v komiksovém světě narazit. Ačkoliv zvířecí hrdinové odrážející lidské povahy patří k často využívaným modelům, u těchto knih uchvátí. Přenášejí čtenáře do dávných časů a dovolí mu prožít napínavé příběhy, nyní už potřetí.

Myši, svádějící nekonečný boj o přežití a o to, aby se jim dobře dařilo v drsných podmínkách světa plného dravců, si na svou obranu založily Myší hlídku. Její členové jsou průvodci, průzkumníci, počasníci, stopaři a ochránci myší žijících na územích mezi teritorii. Udržují bezpečné hranice, vyhledávají nové bezpečné cesty mezi vesnicemi a provázejí po nich karavany se zbožím. V případě útoku se musejí postavit každému zlu a nebezpečí, které ohrožuje jejich teritoria. V příběhu Myší hlídka 3: Černá sekera, odehrávajícím se v roce 1115 myšího letopočtu, se dozvíme, jak se tlapka starého moudrého Čakana poprvé dotkla Černé sekery. Vše začalo příchodem Čakanovy vzdálené příbuzné, který způsobil, že se vydal na dobrodružnou výpravu přes moře k neznámým zemím za mýtickou zbraní vykovanou legendárním kovářem Okujem.

Myší hlídka 3: Černá sekera přináší další komiksové putování pro všechny generace dobrodruhů. Myší hlídka 3: Černá sekera přináší další komiksové putování pro všechny generace dobrodruhů. | Comics Centrum

Je to fenomén! Po internetu kolují skládanky Myší hlídky, omalovánky pro dospělé i děti... David Petersen (40) vytvořil něco, co se podařilo Tolkienovi u Pána prstenů nebo režisérovi Cameronovi u Avatara. Petersen stejně jako oni vytvořil národ s bohatou historií a zvyklostmi, které prostě musí okouzlit na první dobrou. Přestože ani v komiksovém světě nejsou zvířecí hrdinové žádnou novinkou, u tohoto díla uchvátí propracovanost a poctivost, s jakou autor k vlastním nápadům přistupuje, aby byly srozumitelné a hlavně zajímavé i pro čtenáře. Dokonale vykreslený myší svět kdesi v minulosti působí přirozeně, není infantilní, ale naprosto realistický. Myší historie i postavy jsou povědomé, jako bychom se o nich učili v dějepisu.

Podívejte se na ukázku z knihy:

I ve třetím dílu ságy, opět v překladu Jana Kantůrka (69), prožívají myši těžké okamžiky, zklamání i radosti, čelí výzvám a nebezpečí. I kdyby měla kniha tisíce stran, nikdy se neomrzí. Scénář je svižný a přitom si udržuje ladnost, logiku a čtenářův zájem. Spolu s každou další kapitolou může odhalovat více o tajemné Černé sekeře a těch, kdo ji chrání.

Kapitoly uvádějí fiktivní historické citace, odhalující další fakta a otevírající jednotlivé části příběhu Čakana a Emy, kteří na cestě za ztracenou Černou sekerou musejí podstoupit a překonat nejednu potíž. Pokud sáhnete po jejich příbězích sami nebo kvůli svým dětem, čeká vás chytré a strhující vyprávění, které právem získalo mnoho cen v mnoha zemích světa. O to intenzivněji fanoušci Myší hlídky nedočkavě vyhlížejí filmovou verzi, kterou pod přísným dohledem autora Davida Petersona v současné době připravuje studio 20th Century Fox. 

Hodnocení: 100 %

David Petersen

Myší hlídka 3: Černá sekera

Počet stran: 216

Vydavatel: Comics Centrum, 2017

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi