Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: H. H. Holmes v Bílém městě aneb Když si sériový vrah umí vybrat dobu

Recenze: H. H. Holmes v Bílém městě aneb Když si sériový vrah umí vybrat dobu
Recenze: H. H. Holmes v Bílém městě aneb Když si sériový vrah umí vybrat dobu  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
16. května 2017
10:52

Příběh prvního amerického sériového vraha H. H. Holmese čekal na důstojné zpracování přes sto let. Nakonec se ho dočkal v podobě eposu Erika Larsona. Příběh, který se odehrává běhm Světové výstavy v Chicagu, se ovšem ztrácí ve vyprávění o strastech a slastech místních architektů a problémů, které výstavu provázely.

Herman Webster Mudgett alias Dr. Henry Howard Holmes je prvním známým americkým sériovým vrahem. Na svém kontě má podle odhadů přes 230 obětí. Svůj šílený koníček prováděl díky důmyslně vystavěnému hotelu, který byl pouhým labyrintem plným vražedných místností. Hotel otevřel v rámci zahájení Světové výstavy v Chicagu v roce 1893, ačkoliv zde podle všeho zabíjel i předtím.

Právě Světová výstava je ovšem hlavním tématem knihy, která láká na životní příběh zrůdy známé jako H. H. Holmes. Autor detailně a mistrně popisuje dění od počátku kariéry výstavních architektů až po její ukončení smrtelným atentátem na místního starostu.

Výstava přinesla sice takové vynálezy jako obří, též ruské či ferrisovo, kolo, zip, ovocnou žvýkačku a mnohé další. Do města k radosti vraha Holmese také přilákala tisíce lidí, potenciálních zákazníků a obětí.

V tomto domě Holmes vraždil své oběti. V tomto domě Holmes vraždil své oběti. | Wikipedia

Tím ale propojení Holmese s výstavou začíná a končí. Pro propojení dvou tematicky odlišných příběhů v knize existuje patrně jen jedno vysvětlení a tím je popularizace jinak ne zrovna potenciálně úspěšné knihy o Světové výstavě. Jak jinak si vysvětlit, že rozměr obsahu věnovaného právě výstavě alespoň dvakrát převyšuje stránky věnované Holmesovi?

Plusem knihy ovšem je její překvapivě detailní popis dní v životě Holmese a jeho mnoha obětí. Uhrančivý vrah totiž také podváděl a snad až vychytrale vyzrával nad věřiteli i dělníky, kteří hotel stavěli.

Styl Erika Larsona je velmi věcný, informace podává objektivně, někdy se může zdát, že až příliš nezaujatě. Stejným stylem líčí výstavbu výstavních hal jako odborné odstraňování masa z kostí Holmesových obětí.

Ďábel v bílém městě je kniha, která láká na příběh málo známého vraha, ten se ale utápí v kronice Světové výstavy...

Podle knihy se v současné době natáčí stejnojmenný film s Leonardem di Capriem v roli Holmese. Už kvůli divácké popularitě je téměř jisté, že zde bude výstava naopak uvržena do pozadí.


Erik Larson

Ďábel v bílém městě

nakladatelství Argo, 2017

496 stran

Hodnocení: 65 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi