Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Titěrná záchrana ve zlínském obchoďáku: Restaurátoři sundávají reliéf z 60. let

Autor: Slávka Červená - 
20. dubna 2017
12:20

ZLÍN – Bezmála šest desetiletí chodili lidé v obchodním domě ve Zlíně okolo mozaiky u schodiště v přízemí. Nyní dům z roku 1931 projde nákladnou rekonstrukcí. Aby se dílo zachránilo, začali ho restaurátoři demontovat.

Obchoďák nechal postavit Tomáš Baťa podle návrhu architekta Lýdie Gahury. „Keramická mozaika tam byla instalována až v roce 1960 a je od známého umělce, malíře a sochaře Vladislava Vaculky z Uherského Hradiště. Byl ovlivněn bruselským stylem. Měl rád folklorní motivy. Z nich vychází barevnost. Mozaiky vytvořil pro Zlín čtyři,“ uvedla historička umění Vladislava Říhová (38).

Video  Mozaika v Prioru z roku 1960: Restaurátoři ji demotují, aby dílo ochránili.  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Podle historičky umění Vladislavy Říhové je mozaika unikátní tím, že je jedním z prvních kvalitních děl, která se v dané době ve Zlíně objevila. „Dílo vzniklo již po etapě socialistického realismu, je ovlivněné takzvaným moderním bruselským stylem,“ vysvětlila novinářům Říhová, která se zabývá českým uměním 50. až 80. let ve veřejném prostoru.

Sundávání díla je velmi náročné a neobvyklé. „Je o opravdu spíše výjimečná věc. Keramika je křehká a lepidlo pod kachlemi velmi tvrdé. Vše musíme dělat opatrně mechanicky – dlátky, pilkami, skalpely,“ konstatoval restaurátor Miroslav Bodanský (42). Dílo bude uloženo a znovu instalováno do veřejného prostoru obnoveného domu.

 

Zobrazit celou diskusi