Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový seriál České televize: Dcera policisty zabila milence. Spravedlnost ale dožene každého

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. března 2017
12:49

Role správných chlapů Ondřeji Vetchému jdou, dokázal to i v seriálu Případy 1. oddělení. Teď se divákům ukáže v rozporuplné postavě muže, který stojí tváří v tvář nezáviděníhodnému rozhodování. Opět policajt, opět otec, ale… Co byste udělali, kdyby vaše dítě vraždilo?

O tom, že Česká televize poslední roky sahá po dobrých scénářích, není pochyb. Ať už jde o satiru či napětí. Už v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1 bude moci dokázat, že si zájem diváků zaslouží. Důvodů, proč by nová třídílná minisérie Spravedlnost měla uspět, je hned několik. Za prvé – téma. Věčný souboj spravedlnosti s podstatou každého z nás může mít řadu podob. Nikdo nejsme svatý a řada z nás jistě v životě poznala okamžik, kdy jsme navzdory všem zásadám a morálce byli postaveni před okolnost, která nás nutila věci přehodnotit. Nikdy to není příjemné a člověk se zapotí, tím spíš, pokud se událost dotýká našeho dítěte. A vraždy.

Video  Třídílná minisérie Spravedlnost začíná v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Spravedlnost v prvním díle vyprávění otevírá scéna, kdy dvacetiletá Lily (Elizaveta Maximová, 24) přibíhá uprostřed noci do bytu svého otce, policejního vyšetřovatele Richarda (Ondřej Vetchý, 54), aby se mu přiznala, že v sebeobraně zabila svého milence. Tím je prominentní soudce Kowalski. Richard se, pro dobro své dcery, odhodlá k osudovému rozhodnutí – zamete stopy a tělo zakope. Kowalského ostatky jsou ale brzy nalezeny a vyšetřování je přiděleno kriminalistickému týmu, který vede právě Richard. Postupně získávané důkazy jsou ale v rozporu s verzí jeho dcery.

Třídílná minisérie Spravedlnost začíná v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1. Třídílná minisérie Spravedlnost začíná v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1. | Česká televize

„Já jsem naštěstí nezažil nic takového, co řeší Richard. Je to ale téma, které je nejbolestivější a nejsilnější. Pokud je člověk normální, je v něm potřeba děti vychovávat přirozeně zakódována a chce pro ně to nejlepší,“ říká Ondřej Vetchý a pokračuje: „Každý člověk si s sebou nese svoje slabosti, hříchy a chyby. Ve Spravedlnosti jsou ale tato zranění extrémní a mnohem závažnější než v běžném životě.“

Samozřejmě, že kromě scénáře (který vznikl ve spolupráci s Tomášem Bombíkem) a kvalitních herců, je důležitým člověkem při vzniku každého filmového či televizního příběhu režisér. Absolvent herectví a režie na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě Peter Bebjak (46) je jistou zárukou, že o napětí nebude nouze. Nakonec jeho práci už diváci mohli poznat díky seriálům Nevinné lži (díl Hra, 2014), zmíněnými a oblíbenými Případy 1. oddělení (2014 a 2016). U Spravedlnosti je zároveň autorem námětu, scénáře i režisérem. „Mám rád, když mohu příběh, který chci realizovat, nějakým způsobem ovlivnit. Ještě raději jsem, když ho mohu vymýšlet a tvarovat od začátku. A co mám nejraději – ten samotný proces, když vidím, jak se má představa postupně zhmotňuje,“ řekl Bebjak.

Třídílná minisérie Spravedlnost začíná v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1. • Z natáčení… Třídílná minisérie Spravedlnost začíná v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1. • Z natáčení… | Česká televize

Vraha tedy známe od začátku, můžeme se soustředit na dramatičnost celé situace a postavy, které se rozhodně ocitají na hraně vlastního života. Jak se zachovají? Co je čeká? „Když se i v takovémto případě rozhodnete chránit své dítě, pak je vaše rozhodnutí definitivní a uděláte vše proto, aby se to podařilo. Vaše kroky i jejich důsledky jsou pak nevratné,“ odpověděl Vetchý na otázku, zda přemýšlel nad tím, jak by se v podobné situaci sám zachoval. Už tuto neděli uvidíme, jak se jeho postava s šokující událostí popere. A čím by nás Spravedlnost měla zaujmout podle představitelky Lily, herečky Elizavety Maximové? „Velkým napětím, mnoha nečekanými zvraty v příběhu, nepředvídatelností chování jednotlivých postav. Vyniká i silná vizuální a zvuková stránka, které dohromady vytváří dost syrovou a temnou atmosféru,“ uvedla herečka.

Spravedlnost (TV seriál)

Psychologický / Drama / KrimiČesko, 2017, 3 x 75 minut

Režie: Peter Bebjak

Scénář: Tomáš Bombík, Peter Bebjak

Kamera: Martin Žiaran

Hrají: Ondřej Vetchý, Aleš Bílík, Jan Novotný, Martin Finger, Jan Plouhar, Jitka Schneiderová, Kristýna Boková, Lukáš Vaculík, Ondřej Malý, Szidi Tobias a další.

simplify ( 14. března 2017 10:49 )

Mně se teda první díl Spravedlnosti líbil... tak trochu jiná kriminálka... nic v ní není černobílé...

zednik ( 13. března 2017 10:44 )

Nezbývá než doufat, že ve skutečnosti jsou kriminalisté předvídavější. Hasičák na zahlazení stop si nezapomněl, ale že se dají vytáhnout hovory a sms , na to nějak taťka zapomněl

Zobrazit celou diskusi