Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Recenze: Klasika od Remarqua učí, jak si užívat život naplno

Nebe nezná vyvolených od německého spisovatele Ericha Marii Remarqua
Nebe nezná vyvolených od německého spisovatele Ericha Marii Remarqua  (Autor: Blesk/Euromedia)
Autor: Václav Lang - 
28. února 2017
19:30

Dvě zbloudilé duše, dva rozdílné osudy a přesto mají jedno společné – Lilian i Clarfayt směřují vědomě či nevědomě ke svému poslednímu vydechnutí. O tom, jak si užívat plnými doušky své poslední dny a jak naopak marnit svůj život a zbytečně provokovat štěstí, je novela Nebe nezná vyvolených německého autora Ericha Marii Remarqua.

Jedno ze zásadních děl německého pacifistického autora vyniká svou nadčasovostí. Příběh se sice odehrává v období kolem druhé světové války, jeho jádro se ale válce vyhýbá a dalo by se přenést i na dnešní dobu. A možná, že právě v moderním čase hnaném touhou po zážitcích a naplněnosti by rovněž sedělo.

Je to totiž příběh o lásce, životě žitém naplno, pomíjivosti a marnivosti. Stárnoucí automobilový závodník Clarfayt potkává mladou bezprizorní Lilian v horském sanatoriu, kde se dívka zotavuje po fyzické stránce, a zároveň strádá po stránce psychické.

Clarfaytův nespoutaný životní styl mladou umanutou dívku uhrane a vydá se s ním do Paříže. Zatímco ona pak stižena nevyléčitelnou nemocí odhodí duševní strasti a vychutnává si bohémský život, po uši zamilovaný závodník se ztrácí ve vlastní hlavě a přes všechny světské požitky se zapomíná radovat z prostého bytí.

Kniha tak ve svém závěru nabízí vhled do dvou různých scénářů, kterými lze prožívat svůj život. Ani jeden není bezstarostný, jenže alespoň v případě toho, který je dožíván bez lpění na čemkoli, je patrná větší naplněnost. Zatímco tam, kde hlava baží po něčem, se smysl vytrácí. A paradoxně se kdysi nespoutaný závodník stává beránkem dívky, tak jako kdysi muž, od kterého za Clarfaytem odešla. A ve své posilující nezávislosti se dívka jen lítosivě usmívá nad dětinskými počiny zamilovanosti staršího nápadníka. Až nakonec oba odlišné osudy rozdělí a zase spojí smrt.


Erich Maria Remarque 

Nebe nezná vyvolených

nakladatelství Ikar, 2016

280 stran

Hodnocení: 80 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi