Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Smrt na každém rohu aneb pouť vězně peklem Osvětimi

Recenze: Smrt na každém rohu aneb pouť vězně peklem Osvětimi
 (Autor: nakladatelství CPress)
29. prosince 2016
14:06

Ponižování, utlačování, pak věznění a smrt. Život židů za 2. světové války nebyl snadný a sepsaných příběhů jistě existuje mnoho. Vyprávění Maxe Eisena v knize Podle náhodného výběru je ale v něčem jiné. Tak jasně a krystalicky ukazuje, čím si musely projít bezdůvodně miliony lidí, že stojí za to si ho přečíst.

Kniha by měla na přední obálce nést varování. Když se totiž začtete, těžko už se odtrhnete. Vypravěč vás totiž nezatěžuje nudnými a zbytečnými frázemi a informacemi. Jde rovnou k věci, ale ne suše. Vidíte v něm toho malého kluka, který se z bezstarostného dětství během chvíle dostal do role psance.

Autor je čtenáři schopen nabídnout, co málokdo. Zároveň jak roste jeho postava, rostete i vy s ním. Jeho očima se musíte smířit s rychlou smrtí matky, rozloučit se s otcem jdoucím do plynové komory a probít se bez rodiny prostředím, kde špatný pohled na dozorce může znamenat krutou smrt.

Vypravěč zároveň nezapomíná na další důležitou část příběhu. Co potom? Uvědomuje si ale, že nejde o nosné téma a řekne jen to nejnutnější, aby člověk pochopil. To, že přežití nebyla otázka umu ale štěstí a že ani konec pekla neznamená začátek skvělé doby.


Max Eisen

Podle náhodného výběru

nakladatelství CPress, 2016

232 stran

Hodnocení: 90 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi