Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prestižní cena Astrid Lindgrenové putuje do Ameriky. Získala ji Meg Rosoffová

Prestižní Cenu Astrid Lindgrenové za literaturu pro mládež získala letos americká spisovatelka Meg Rosoffová.
Prestižní Cenu Astrid Lindgrenové za literaturu pro mládež získala letos americká spisovatelka Meg Rosoffová.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
5. dubna 2016
13:51

Prestižní Cenu Astrid Lindgrenové za literaturu pro mládež získala letos americká spisovatelka Meg Rosoffová. Jméno laureátky bylo v úterý oznámeno ve Stockholmu. V letošním roce komise vybírala z 215 ilustrátorů a autorů knížek pro děti a mládež z 59 zemí a mezi kandidáty byl i český výtvarník Petr Nikl. Vítězka obdrží jako odměnu pět milionů švédských korun (14,6 milionu Kč).

Prozaička Rosoffová se ve svých knihách zabývá především hledáním identity a smyslu života. "Její příběhy zasáhnou každého čtenáře," uvedla komise při dnešním vyhlašování.

Rosoffová je známá i čtenářům v České republice, do češtiny byl přeložen její román o dospívání S osudem v zádech, přirovnávaný ke slavnému románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě.

Loni ocenění putovalo k jihoafrické vzdělávací organizaci PRAESA za podporu četby mezi dětmi.

Cena nese jméno světoznámé autorky literatury pro děti Astrid Lindgrenové, jejíž díla jako Děti z Bullerbynu nebo Pipi dlouhá punčocha jsou všeobecně známá i v České republice. Příběhy Astrid Lindgrenové již odchovaly řadu nejen severských generací a jejich autorka, která v lednu 2002 zemřela ve věku 94 let, byla pro své spoluobčany vůbec nejpopulárnější Švédkou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi