Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Lou Reed, Waiting for the Man – Legendární kniha o legendárním muži

Lou Reed: Waiting for the Man. Život a hudba
Lou Reed: Waiting for the Man. Život a hudba  (Autor: Nakladatelství 65. pole)
Autor: ljš - 
22. března 2016
21:01

Blíž už se rockovému fenoménu Lou Reedovi dostat nemůžete. Kniha, která je podle odborníků jeho nejlepším životopisem, vás dostane nejen do zákulisí jeho koncertů, odhalí okolnosti vzniku jeho nejlepších songů, ale dostane nás i do nejtemnějších zákoutí jeho života.

Zpěvákův jmenovec básník Jeremy Reed, který je autorem životopisu, si totiž s legendárním muzikantem servítky nebere. Kromě geniality odhaluje i složitost jeho povahy a zaznamenává řadu excesů, které provázely jeho koncerty. Monotónní pecku Leave Me Alone zase přerušoval uštěpačnými poznámkami o sexualitě: „Existuje rozdíl mezi tím, jak člověk mluví s mužem a jak se ženskou.“ V reakci na jednoho výtržníka pak prohlásil: „Protože jsem ti ojel mámu, ty kreténe.“ Nato však poukázal na svou nevyhraněnou sexualitu: „Moment, jsem přece Lou Reed. Počkat, trochu jsi mě zmátl, měl jsem říct, že jsem ti ojel tátu. Co kdybych ojel i tebe?“ píše Jeremy Reed.

Jedním z nejpůsobivějších momentů knihy je pak zřejmě epizoda líčící zpěvákův pobyt v psychiatrické léčebně, kde ho elektrošoky léčili z homosexuality. Neméně silné je ale zachycení zpěvákových drogových zkušeností. Českého čtenáře pak v rámci strhující knihy dojmou Reedovy vazby na Českou republiku, které jsou spojené s osobností exprezidenta Václava Havla.


 

Lou Reed: Waiting for the Man. Život a hudba

Jereme Reed

Nakladatelství 65. pole

304 stran

Hodnocení: 95 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi