Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Trhák Breaking News je jen pro blízkovýchodní „fajnšmekry“

Válečný zpravodaj na Blízkém východě. A historie koloniální Palestiny a Izraele, včetně vývoje bojů Židů s Araby. To je Breaking News od Franka Schätzinga.
Válečný zpravodaj na Blízkém východě. A historie koloniální Palestiny a Izraele, včetně vývoje bojů Židů s Araby. To je Breaking News od Franka Schätzinga.  (Autor: Euromedia Group - Knižní klub)
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. března 2016
09:17

Honba za novinářským sólokaprem protknutá příběhem židovské rodiny, která musela před řáděním nacistů odejít z Německa do „zaslíbené“ země, tehdy koloniální Palestiny, kde na sebe tvrdě naráží dvě náboženství. Válečný novinář Tom Hagen v Afghánistánu šlápne vedle, životem za to zaplatí jeho kolegyně. O několik let později pak má šanci svou pověst napravit. Právě v Izraeli, kde ale postupně vyklíčil krvavý blízkovýchodní konflikt.

Složitý a místy neúnosně popisný styl Franka Schätzinga dovedl tematicky přínosnou knihu na pokraj možností průměrného čtenáře, kterého historie Blízkého východu, konkrétně vzniku státu Izrael, zase tolik „nebere“.

Pravdou zůstává, že autor se ani ve svých minulých dílech příliš rozsahově neomezoval, a tak jeho fanoušci mohou vlastně zajásat, že má jeho nejnovější počin „jen“ necelých 900 stran.

Pro lepší orientaci v prostoru vypomůže kniha mapkami Izraele a nejbližšího okolí, potřeba je ale i trocha důvtipu. Knižní šotek totiž způsobil, že například místo Mrtvého moře je na mapě psáno Toteské. Zřejmě pozůstatek překladu z němčiny (das Totes Meer). Na závěr knihy je připojen dokonce krátký slovníček s vysvětlivkami některých pojmů.

Zdánlivě nesourodé příběhy novinářského odpadlíka Toma Hagena, který v Izraeli hledá restart své kariéry, a židovských bratrů Jehudy a Benjamina, se sice protnou, ale... Nejde o žádné lehké čtení, takže je otázkou, zda se k tomuto bodu vůbec prokoušete.

Na druhou stranu, pokud vás baví historie a zajímá neotřelý pohled na kořeny konfliktu, který pokračuje dodnes a který zřejmě jen tak neskončí, nemohli byste si vybrat lépe. Schätzing do příběhu zapracoval i reálné postavy, setkáte se tak například s Arielem Šaronem nebo Jásirem Arafatem.


Frank Schätzing

Breaking News

nakladatelství Euromedia Group – Knižní klub

888 stran

hodnocení: 60 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi