Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Arnold, Hunger Games i remaky už nudí. Filmové propadáky roku 2015

Autor: ČTK, všm - 
1. ledna 2016
12:35

Na konci roku rekapituloval své úspěchy také filmový průmysl. I když vyprodukoval řadu „kasovních trháků“, ne všechny sázky na jistotu se mu vyplatily. Mezi propadáky roku 2015 se totiž objevily i snímky z kategorií, které jsou tradičně považovány za zaručený úspěch – například snímky o superhrdinech, akční pohádky či nové verze trháků z 90. let.

Zatímco kouzlo Hvězdných válek bude zřejmě na filmovém nebi ještě nějakou chvíli fungovat, zdá se, že zájem o dystopie či komedie o pánských partičkách pomalu opadá. Přehled největších filmových kasovních propadáků loňského roku připravil server Yahoo. 

V posledních letech byly filmy, v nichž zářili superhrdinové Marvelu, jistou sázkou na úspěch, i když je natočila jiná studia než Marvel – jako například série Spider-Man či X-Men. To se ovšem změnilo v létě 2015 s dramatickým selháním Fantastické čtyřky studia Fox. Film provázely produkční problémy, následovaly drtivé recenze a sotva patrné tržby. 

Remaky si nechte

Je záhadou, kdy Hollywood dospěl k přesvědčení, že jakmile film dosáhne jistého stáří, začnou všichni prahnout po jeho nové verzi. Toužil snad někdo po novém Kurýrovi bez Jasona Stathama? Po nové verzi komedie Bláznivá dovolená nebo po výpravném filmu z televizního špionážního seriálu ze 60. let Krycí jméno U.N.C.L.E.? Čísla z pokladen kin ukazují, že odpověď zní „ne“. 

Po novém pokračování Terminátora diváci volali, a přesto na americkém trhu film Terminator Genisys propadl (v zámoří si vedl o něco lépe). Ať už za to mohl špatný marketing a kritiky, nesmyslný příběh či slábnoucí přitažlivost Arnolda Schwarzeneggera, pravdou je, že všichni, kdo pocítili nostalgii po 90. letech, šli raději na Jurský svět. 

Zatímco životopisný film Straight Outta Compton a srdcervoucí dokument o Amy Winehouseové nazvaný jednoduše Amy překonaly co do kasovních zisků očekávání, filmy o fiktivních muzikantech diváci míjeli bez většího povšimnutí. Komedie Nikdy není pozdě, kde na plátně hraje na kytaru Meryl Streepová, filmový remake seriálu Jem and the Holograms či drama We Are Your Friends se Zakem Efronem shodně padly do hluchých uší. 

Dystopie ztratily kouzlo

Na filmu o spoluzakladateli společnosti Apple pracoval hvězdný tým od scénáristy Aarona Sorkina (Sociální síť) až po režiséra Dannyho Boyla (Milionář z chatrče). Studio Universal ale přecenilo touhu diváků sledovat na plátně zrod počítačové firmy. A navzdory pozitivním kritikám vynášejícím především herecké výkony hvězd Michaela Fassbendera a Kate Winsletové brzy studio stahovalo film ze stovek kin. 

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část, Rezistence či Labyrint: Zkoušky ohněm všechny vstoupily do kin se záviděníhodnými zisky, ale přesto tato pokračování dystopických ság nenaplnila očekávání a nedosáhla na čísla a částky úvodních částí. Což by mohlo znamenat, že budoucnost dystopických adaptací bude brzy vyhlížet stejně pochmurně jako Panem před příchodem Katniss. 

Už dospějte

Pohádkový šťastný konec se zatím rozhodně nekoná ani pro film studia Warner Bros Pan těžící z příběhu Petera Pana. Při nákladech 150 milionů dolarů na domácím trhu vydělal méně než 35 milionů, a přesto, že v zahraničí si vedl o něco lépe, je stále v červených číslech. 

Ještě před pár lety diváci milovali komedie o puberťáckých výstřelcích dospělých mužů. Ale zdá se, že se tohle téma už přejedlo a filmy, jako je Vincentův svět, Pixely, Méďa 2 či To byl zítra flám 2, se zařadily mezi propadáky roku 2015.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi