Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: „Suchý hadr na dně mořském“ budete hltat jako tajný deníček holky od vedle

Suchý hadr na dně mořském
Suchý hadr na dně mořském  (Autor: David Vaníček)
Autor: David Vaníček - 
26. listopadu 2015
12:00

Suchý hadr na dně mořském. Tak se jmenuje prvotina Ivany Chřibkové, bývalé šéfky portálu Nova.cz a pořadu Volejte Novu. Naposledy jsem ji ještě jako kolegyni potkal právě na Nově. Vím, že se pak odstěhovala do zahraničí a začala psát. A udělala dobře. Její knížka vám zlepší náladu, i když není jen o veselých věcech.

Když se začtete do prvních řádek, máte dojem, že Ivana Chřibková moc talentu na psaní nepobrala, že to psala jiná dívka jako slohovku sešněrovanou dietou na věty rozvité. Strohé vyprávění a naivní stylistika má ale svůj účel. Ivana vypráví nejen dějem, ale i styl psaní vyvíjí podle věku hlavní hrdinky. A s každou kapitolou hrdinka stárne a jazyk se stává dospělejším. Takže počáteční rozpaky u mě vystřídalo nadšení, protože tenhle nápad se mi zalíbil.

Ivanu znám osobně, ale ne až tak dobře, takže ve mně vedle obyčejné čtenářské zvědavosti dřímala ještě osobní. Jak moc je to jen o ní? Fakt tohle udělala? Nakonec je to ale jedno, odpoutal jsem se od toho a konzumoval román jako příběh postavy, kterou neznám, a nevím, co čekat.

Video  Ivana Chřibková  - Mirka Dvořáková
Video se připravuje ...

Při čtení Suchého hadru na dně mořském jsem se několikrát neubránil hlasitému smíchu, což oceňovali především lidé, co stáli vedle mě v MHD. Vztahy s rodinou, mikro příběhy a vzpomínky na osoby, trefné a vtipné popisy charakteristik a činů. Autorka se vám dostane pod kůži a několikrát si zamumláte pod vousy něco jako „Jo, jo, tohle znám taky“.

Trable i radosti s tlustým bratrem střídají smutky s rozhádanými rodiči, první opilecké avantýry, rebelské období, práce pro charitu i jiskřivé pletky s nezvykle friendly farářem. A nejvypjatější moment – pokus o sebevraždu – s tím se autorka vypořádala vkusně. Vymyká se zbytku knihy, přesto zapadá.

Suchý hadr na dně mořském jsem slupnul jako literární malinu za nějaké tři dny jen během cestování. Byly to příjemné tři dny, těšil jsem se, kam mě vyprávění mladé dívky, co se prokousává životem, dostane. 

Kniha se čte lehce, je velmi zábavná a neobtěžuje vás trapnými nebo nudnými pasážemi. (Neskákal jsem očima na další řádky, abych zjistil, když už daná pasáž skončí.)

Domnívám se, že i díky tomu, že se Ivana dost pohybovala v televizním prostředí, píše tak, že pro čtenáře s fantazií připravila i srozumitelný obrazový scénář. Po přečtení jsem měl pocit, že jsem viděl fajn film.

Suchý hadr na dně mořském, 240 stran, brožovaná kniha 12,3 × 18 cm. Autor: Ivana Chřibková. Vydala Bookmedia Ostrava v roce 2015. 

Hodnocení: 95%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi