Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ukrajinští Češi kvůli válce prchají do Česka: Jsou na cestě do Prahy!

Autor: ČTK - 
2. března 2015
18:38

První vlna ukrajinských etnických Čechů vyděšených z tamní situace vyrazila na cestu do Prahy. Z ukrajinského Čechohradu k nám míří zhruba 46 krajanů. Dorazit by měli v úterý večer.

České úřady udělily povolení k trvalému pobytu ve zrychleném řízení téměř 140 krajanům. Žadatelů o přesun bylo zhruba o 70 více. „Bojí se válečného konfliktu a zároveň budoucnosti,“ řekl o žadatelích o přestěhování už dříve ministr vnitra Milan Chovanec.

První skupina si podle mluvčího ministerstva vnitra Řepky zorganizovala cestu sama. Další větší skupina, kde bude kolem 40 lidí, by měla do Česka přiletět vládním speciálem 15. března. „Ostatní krajané budou přijíždět průběžně podle svých možností,“ dodal Řepka.

Krajané budou prvních šest měsíců ubytovaní v zařízeních ministerstva vnitra, kde pro ně arcidiecézní charita připravila jazykové kurzy a další aktivity pro jejich integraci.

Věková struktura krajanů je podle ministerstva vnitra velmi pestrá. Do Česka budou přesídleny celé rodiny i s dětmi a seniory, řada z nich přitom stále umí česky.

Po příjezdu budou krajané bezplatně ubytováni v zařízení ministerstva vnitra, kde mohou zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu. Ministr Chovanec věří, že se krajanům podaří najít uplatnění na trhu práce. Od některých podnikatelů nebo obcí už prý chodí pracovní nabídky.

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině.

Součástí vládního plánu je kromě zajištění dočasného ubytování i finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro děti, asistence při stěhování, hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc, včetně nabídky převozu z Ukrajiny. Program vznikl v reakci na žádost několika stovek krajanů z Ukrajiny o přesídlení do České republiky. Žádost adresovali prezidentovi Miloši Zemanovi.

lepabrena ( 3. března 2015 10:40 )

Napsala jsem- Zeman si tyto lidi pozval, Zeman a ministři, kteří o tom rozhodli, by si je měli živit.

lepabrena ( 3. března 2015 10:39 )

Zeman si je pozval, Zeman a ministři, kteří o tom rozhodli, by si je měli život. Zeman je stejný vlastizrádce jako Klaus, zastupuje jen cizí zájmy, nikdy české a buď je opilý a blábolí anebo uráží všechny. Lituji, že jsem mu dala svůj hlas při volbě na prezidenta tohoto státu- ve druhé volbě. Zeman je naplněný nenávistí a udělá cokoliv, aby ublížil občanům této země. Kde byli naši "čeští" krajané, když naši zemi násilně obsadil v roce 1968 Ukrajinec Brežněv? Jak se projevovalo jejich české vlastenectví, když národ plakal a okupanti vraždili civilní obyvatelstvo? Proč přijíždějí až teď, když mají na Ukrajině vládu demokrata Porošenka?

stejne ( 2. března 2015 19:30 )

Jenže čeští maloměštáci, čeští narcisové a snobi je zase jen a jen odsoudí.

japos22 ( 2. března 2015 19:19 )

Podle Plesku se asi vystěhovávají zabaleni do ukrajinské vlajky

andorea ( 2. března 2015 19:03 )

 Ta na fotce, co předstírá zřejmě infarkt, když se chytá za srdce, to je Češka? Nebo proč její foto?

Zobrazit celou diskusi