Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hurikán Ike už má na svědomí tři lidi

Autor: ČTK - 
13. září 2008
21:54

AKTUALIZOVÁNO: Hurikán Ike, který na své cestě z karibské oblasti nabral monstrózních rozměrů, zasáhl pobřeží USA. Má na svědomí tři lidské životy.

Vzedmuté moře a silný déšť provázený mohutným větrem zaplavily velkou část pobřeží, podle prvních známek ale nejsou škody tak masivní, jak se původně očekávalo. Nad pevninou živel později přes den postupně zeslábl na tropickou bouři.

 

Podle televize CNN přišli o život tři lidé, policie ale zatím potvrdila smrt pouze jediné ženy, na jejíž dům dopadl vyvrácený strom.

Prezident George Bush dnes vyhlásil Texas oblastí přírodní pohromy a nařídil vyslat do tohoto největšího státu USA federální pomoc.

Ike postihl také západní a střední část státu Louisiana, kde se podle odhadů jen v okrese Terrebonne ocitlo pod vodou až 10.000 domů. Neštěstí se přihnalo dva týdny poté, kdy oblast zasáhl hurikán Gustav.

Výši škod po hurikánu Ike úřady teprve zjišťují. Podle agentury Reuters pojišťovny na základě prvních výpočtů uvádějí rozsah pojistných událostí od osmi do 18 miliard dolarů (až 316 miliard korun).

"Očekávali jsme velkou bouři a naše očekávání se bohužel naplnilo," uvedl mluvčí texaského guvernéra Mark Miner.

Ike ochromil život také ve čtvrtém největším americkém městě Houstonu asi 80 kilometrů západně od Galvestonu. Ulice pokryly střepy z oken mrakodrapů v jeho centru, vyvrácené stromy a stržené dráty a z kanálů prýštily proudy vody, které tam hnala zvýšená hladina v městském přístavu, druhém největším v USA.

Asi 4,5 milionu lidí v postižené oblasti zůstaly podle energetické distribuční společnosti bez elektrického proudu. V celé oblasti nefungovaly mobilní telefony ani pevné linky.

Úřady předem nařídily povinnou evakuaci asi milionu obyvatel, z nichž ale nejméně 140.000 výzvu neuposlechlo. Meteorologové 24 hodin před příchodem hurikánu vydali bezpříkladnou výstrahu, že zůstat v nízkých domech na pobřeží se rovná jisté smrti.

"Někteří lidé se neevakuovali, když k tomu byli vyzváni," řekl dnes ve Washingtonu prezident Bush po videokonferenci s ministrem vnitřní bezpečnosti Michaelem Chertoffem a se šéfem federální záchranné agentury FEMA Davidem Paulisonem. "Byl jsem informován o záchranných týmech v oblasti. Jsou připravené zasáhnout, jakmile to počasí dovolí," ujistil prezident občany.

Při úderu na pevninu dosahoval Ike druhého stupně Saffirovy-Simpsonovy stupnice síly hurikánů a provázel ho vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině. Podobně silné hurikány nemívají obvykle dalekosáhlé následky, podle meteorologů byl však Ike nebezpečný svými rozměry: s průměrem 965 kilometrů měl podobnou rozlohu jako celý Texas. Nad pevninou pak jeho intenzita nejprve klesla na stupeň jedna a později zeslábl na tropickou bouři.

Nejnebezpečnější oko hurikánu se vyhnulo středu Houstonu i oblasti s největší koncentrací ropných rafinerií v USA. Více než pětina americké produkce benzinu a 28 procent provozů na zpracování zemního plynu bylo preventivně uzavřeno. Petrochemický průmysl ale podle úřadů utrpěl jen malé škody.

Přesto celé USA s napětím sledují, jaký bude dopad hurikánu na ceny benzinu. V celostátním průměru už vzrostly o šest centů na 3,73 dolaru za galon (asi 17,28 koruny za litr). V oblasti Mexického zálivu poskočily až na 4,85 dolaru za galon (asi 22,46 koruny za litr).

Odborníci předpokládají, že návrat k plnému provozu v rafineriích potrvá až týden. Prezident Bush řekl, že vláda bude sledovat vývoj cen benzinu, aby zabránila jejich neopodstatněnému zvyšování.

Vzedmutí moře a déšť byly nakonec v Galvestonu menší, než meteorologové předpovídali. Městská mluvčí Alicia Cahillová uvedla, že nejsou žádné potvrzené oběti na životech. Záchranářské týmy ale teprve začínají obcházet dům od domu.

Ačkoli byla bouře podle městských úřadů "strašlivá" a trvala několik hodin, nakonec město nepostihlo obávané šestimetrové vzedmutí vln, které mu původně hrozilo. Přesto jsou na televizních záběrech vidět haldy trosek, které zbyly po nočním řádění živlů. Nejvyšší zvýšení hladiny moře dosáhlo čtyř metrů.

Hurikán Ike, který zabíral téměř celou severní polovinu Mexického zálivu, připravil v minulých dnech v karibské oblasti o život na 80 lidí. V úterý se přehnal nad Kubou, kde usmrtil sedm osob a způsobil rozsáhlé škody.

Je to první velký hurikán, který zasáhl obydlenou oblast Spojených států od Katriny, která před třemi lety zdevastovala New Orleans. Hurikán Alicia v srpnu 1983 připravil v Houstonu o život 21 lidí a způsobil škody za dvě miliardy dolarů. V roce 1900 postihla silná bouře Galveston a téměř ho vymazala z mapy.

Pár hodin po bouři úřady zatím nejsou schopné určit výši škod. Podle odhadů ještě před úderem hurikánu mohly dosáhnout až 11,8 miliardy dolarů (asi 207 miliard korun).

"Očekávali jsme velkou bouři a naše očekávání se bohužel naplnilo," uvedl mluvčí texaského guvernéra Mark Miner.

Ike ochromil život také ve čtvrtém největším americkém městě Houstonu asi 80 kilometrů západně od Galvestonu. Ulice jsou pokryté střepy z oken mrakodrapů v jeho centru a z kanálů prýští proudy vody, které tam žene zvýšená hladina v nedalekém městském přístavu.

Asi 4,5 milionu lidí v postižené oblasti jsou podle energetické distribuční společnosti bez elektrického proudu.

Úřady předem nařídily povinnou evakuaci asi milionu obyvatel, z nichž ale nejméně 140 000 výzvu neuposlechlo. Meteorologové asi 24 hodin před příchodem hurikánu na pobřeží vydali bezpříkladnou výstrahu, že zůstat v přízemních nebo jednopatrových rodinných domech na pobřeží se rovná jisté smrti.

"Někteří lidé se neevakuovali, když k tomu byli vyzváni," řekl v sobotu ve Washingtonu prezident George Bush po videokonferenci s ministrem vnitřní bezpečnosti Michaelem Chertoffem a se šéfem federální záchranné agentury FEMA Davidem Paulisonem. "Byl jsem informován o záchranných týmech v oblasti. Jsou připravené zasáhnout, jakmile to počasí dovolí," ujistil prezident občany.

Při úderu na pevninu dosahoval Ike druhého stupně Saffirovy-Simpsonovy stupnice síly hurikánů a provázel ho vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině. Podobně silné hurikány nemívají obvykle dalekosáhlé následky, podle meteorologů byl však Ike nebezpečný svými rozměry: s průměrem 965 kilometrů měl podobnou rozlohu jako stát Texas.

Nad pevninou klesla jeho intenzita na stupeň jedna. V 16:00 SELČ mířil severně od Houstonu provázen stále silným větrem kolem 145 kilometrů za hodinu.

Na ochranný val v Galvestonu udeřila při jeho příchodu dnes dopoledne SELČ šestimetrová přívalová vlna a voda zaplavila většinu města. Vítr provázející hurikán také rozdmýchal několik požárů a hasiči museli nechat shořet tři domy, protože se k nim kvůli zaplaveným ulicím nedostali.

Celé USA s napětím sledují, jaký bude dopad hurikánu na texaský petrochemický průmysl. Polovina rafinerií předem zastavila provoz a těžba ropy v Mexickém zálivu takřka úplně ustala. Vzhledem k tomu, že se v Texasu nachází téměř čtvrtina amerických rafinerií a jsou tam uskladněny strategické zásoby ropy, očekávají Američané, že řádění živlu se odrazí ve skokovém růstu cen benzinu.

Odborníci předpokládají, že návrat k normálnímu provozu v rafineriích potrvá nejméně týden. Prezident Bush už dříve řekl, že vláda bude sledovat vývoj cen benzinu, aby zabránila jejich neopodstatněnému zvyšování.

Hurikán Ike, který zabíral téměř celou severní polovinu Mexického zálivu, připravil v minulých dnech v karibské oblasti o život na 80 lidí. V úterý se přehnal nad Kubou, kde usmrtil sedm osob a způsobil rozsáhlé škody. Je to první velký hurikán, který zasáhl obydlenou oblast Spojených států od Katriny, která před třemi lety zdevastovala New Orleans. Hurikán Alicia v srpnu 1983 připravil v Houstonu o život 21 lidí a způsobil škody za dvě miliardy dolarů.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání