Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Rokycansku v noci řádil žhář

Požár seníku
Požár seníku  (Autor: Foto pro Blesk - HZS)
Autor: ČTK - 
28. srpna 2008
09:46

Pravděpodobně žhář má na svědomí požáry tří stohů, k nimž dnes časně ráno vyjížděli hasiči na Rokycansku. Stohy patří jedné firmě.

První požár byl ohlášen po 03:30 v obci Osek, další o necelou půlhodinu později na statku v Bušovicích a poslední v Kříši u obce Břasy před 06:00.

Případy už se zabývá policie. Oheň napáchal celkovou škodu tři čtvrtě milionu korun. "V Oseku, kam vyrazily čtyři jednotky, se podařilo oddělit hořící část stohu od zbytku nezasaženého požárem. Uchráněna tak byla asi polovina stohu," uvedla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová. Škoda činí 250.000 Kč.

Další hořící stoh byl ohlášen v 04:16 na statku v obci Bušovice. "Zde byl po příjezdu jednotek silně rozhořelý na ploše asi 30 krát 50 metrů. Ze stohu se pravděpodobně nepodaří nic zachránit," sdělila Marešová. V Bušovicích místní dobrovolníci zřídili čerpací stanoviště, které zajistilo dodávky vody k požářišti. Hasiči museli prolévat stoh vodou a ochlazovat okolí. Před půl osmou se na místo dostavil nakladač, aby stoh rozhrnul. Na místě zasahovalo sedm jednotek, škodu odborníci odhadli na 250.000 Kč.

Poslední z požárů žhář založil v Kříši u obce Břasy, ohlášen byl v 05:48. "Jednalo se opět o stoh, který byl zasažen ohněm z jedné čtvrtiny," doplnila mluvčí. V půl sedmé na místo dorazily dva nakladače, které stoh rozhrnuly. K události vyjelo sedm hasičských jednotek. Škoda na majetku firmy byla také prozatím vyčíslena na čtvrt milionu korun.

Podle hasičů je příčinou požárů pravděpodobně úmysl. Podle vyjádření vyšetřovatele spolu požáry souvisí a mají jednoho pachatele.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání