Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Lékařka chlapců z Kuřimi je nevinná

Obžalovaná lékařka v obležení novinářů
Obžalovaná lékařka v obležení novinářů  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
25. srpna 2008
14:52

Lékařka chlapců Ondřeje a Jakuba z kuřimské kauzy týrání Milana Smékalová nepůjde do vězení za to, že neoznámila týrání hochů policii.

Rozhodl o tom brněnský městský soud. Smékalové hrozil až tříletý trest.

Případ Smékalové je jednou z kauz spojených s kuřimským případem týrání. Sama lékařka opakovaně vinu odmítla a tvrdí, že na podzim 2006, kdy přišli oba chlapci na prohlídku, žádné jizvy neměli. Podle policie přitom byli nejvíce mučeni pár měsíců před návštěvou lékařky, o letních prázdninách 2006. Jizvy z tohoto mučení pravděpodobně viděli lékaři po odhalení případu v květnu 2007.

Děti byly podle obžaloby páleny cigaretami, řezány ostrými předměty a zavírány do temných chladných prostor. Mladší Ondřej měl dokonce vyřezaný kus kůže z hýždě. Na týrání chlapců se podle státní zástupkyně podílelo celkem šest osob - matka chlapců Klára Mauerová, její sestra Kateřina Mauerová, její přítelkyně Barbora Škrlová, bratr Škrlové Jan, jeho kamarád Jan Turek a tehdejší spolupracovnice Kateřiny Mauerové Hana Bašová.

Některým z obžalovaných hrozí až osm let vězení, některým až 12 let. Soudní léčení s nimi má pokračovat v polovině října.


Více o kauze Kuřim čtěte zde:

Josef Škrla bude povolán k soudu jako svědek

Mohla být tajemným doktorem Barbora?

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání