Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vietnamci půjdou na kobereček

Jiří Kratochvíl (26) ukazuje jednu ze psích lebek, kterou našli lidé v igelitové tašce u cesty. Na zemi leží další dvě lebky hafanů.
Jiří Kratochvíl (26) ukazuje jednu ze psích lebek, kterou našli lidé v igelitové tašce u cesty. Na zemi leží další dvě lebky hafanů.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
20. srpna 2008
05:00

Trpělivost s počínáním Vietnamců na Chebsku přetéká. Krajští veterináři jsou už vážně naštvaní. Bude se řešit, že Asiaté zabíjejí zvířata na ilegálních jatkách.

Vnitřnosti, hlavy či nohy prasat, koz, telat i psů a koček pak vyhazují v okolí obce Chvoječná.

Veterinářům nejvíce vadí, že hnijící zbytky zvířat mohou ohrozit zdraví lidí. Proto si zavolali bosse Vietnamců z Chebska na kobereček. Jednat budou dnes.

"Přijde ředitel tržnice Dragoun a jeho dva zástupci. Lidé z vietnamské ambasády i předáci Vietnamců z Chebska o problému vědí. Uvidím, s jakou s vstřícností se u nich setkám," uvedla ředitelka krajské veterinární správy v Karlových Varech Mária Slepičková.

"Chceme jim vysvětlit a udělat osvětu, co mohou u nás legálně dělat, aniž by se cítili nějak ohroženi. Připravili jsme pro ně dokument, který se přeloží do vietnamštiny," řekla Slepičková. "Nemůžeme jim zakázat, aby si někde zabili třeba dvě prasata. Pro nás je ale důležité, aby zbytky zvířat nevyhodili někam do přírody, ale nechali je zlikvidovat," dodala Slepičková.


Co všechno v dokumentu bude:

Osvěta, co se v Česku považuje za jateční zvíře. Asiatům se vypíší konkrétní zvířata, která se v tuzemsku běžně zabíjí. Bude zde i seznam těch zvířat, které Češi nejedí, jako jsou třeba psi a kočky.

Informace, jak mají Vietnamci zbytky ze zabitých zvířat zlikvidovat. Kontakty na veterináře a kafilerii.

Co všechno mohou na tržnicích a v krámcích prodávat. Například nesmějí mít v nabídce kachní vejce.

Tresty a sankce za porušení zákona a předpisů. Pokuty se dávají podle toho, jaký zákon a paragraf člověk porušil, a pohybují se od 10 tisíc do desítek milionů korun.


(Blesk 19.8.2008 psal o tom, že ilegální jatka stále fungují. Čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání